Efter att man konstaterat att personalen på äldreboenden i Västra Götaland har bristande kunskaper i svenska blir Kungälv först ut i länet med språktester vid nyanställningar. Diskriminering, menar SVT.

De bristande språkkunskaperna har uppdagats efter en inspektion av Inspektionen för vård och omsorg, Ivo. Språktesterna som nu införs innebär att kunna läsa och förstå information och kunna agera därefter – något många i dag inte klarar.

LÄS ÄVEN: Förslag var ’främlingsfientligt’ – nu del av regeringens politik

En av konsekvenserna av detta blir bland annat läkemedelshanteringen inte sker på ett patientsäkert sätt.

– Sedan slutet av förra året gör vi språktester på alla som söker jobb inom äldreomsorg, personlig assistans och funktionshinderomsorg, säger Cathrine Hellström Rosenlöf, enhetschef för planering och rekrytering på Kungälvs kommun.

Ge bort Samnytt PLUS i julklapp! 🎄🎅

Överraska någon med en prenumeration på Samnytt Plus. Den perfekta julklappen för den som värdesätter ocensurerad journalistik.
Ge bort en prenumeration

“Självklart”

En som gjort språktestet i Kungälv är Sara El-Tallis.

– Jag tycker det är en självklarhet att alla ska göra det här oavsett man är född i Sverige eller om man pratar bra svenska.

Men i statstelevisionens inslag frågar reportern om det inte är “diskriminerande”, på vilket El-Tallis svarar nej och att det är klart att man ska tala bra svenska för att undvika missförstånd och problem.

LÄS ÄVEN: SD-förslag: Inför obligatoriskt språktest inom äldreomsorgen