Olika slags brytningar uppfattas väldigt olika, det framgår av en ny studie. Det kan också uppfattas olika ifall det är en man eller kvinna som talar med en viss brytning.
Språkrådet på Isof, Institutet för språk och folkminnen, har tillsammans med Institutionen för nordiska språk vid Uppsala universitet granskat vilka associationer och intryck olika brytningar och accenter ger upphov till hos svenskar.
Olika brytningar väcker olika associationer och vissa brytningar bedöms på ett positivt sätt och andra på ett mer negativt sätt, konstaterar Ellen Bijvoet, docent på Institutionen för nordiska språk vid Uppsala universitet.
De brytningar som enligt studien uppfattades mer negativt är arabisk brytning och förortssvenska medan man såg desto mer positivt på finska, engelska och tyska. Dessa brytningar var enklast att känna igen och uppfattades som tilltalande, vänliga och förtroendegivande.
LÄS ÄVEN: Här är pojk- och flicknamnen som ökade mest – flera arabiska
En annan slutsats är att en stark brytning associeras med en kortare utbildningsbakgrund medan det motsatta gäller för en svagare brytning – här utgör dock engelsk brytning ett undantag.
– Vi hade ett exempel på en talare med en väldigt kraftig engelsk brytning men han bedömdes likväl ha en lång skolutbildning. Så man kan ha ett ”frikort” om man talar engelska som modersmål, säger Ellen Bijvoet till statstelevisionen.
Ytterligare ett fynd är att män och kvinnor kan bedömas olika även om de har samma slags brytning – kvinnor bedöms generellt mer positivt.
Kommentarer förhandsgranskas inte av Samnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet. Klicka här för att läsa våra kommentarsregler.