Som Samnytt rapporterat publicerade Säpo på torsdagen sin årsbok i vilken man pekar ut personer med ”högerextrema” och coronakritiska åsikter som några av de största hoten mot rikets säkerhet. Nu köper den svenska polisen in pansarfordon för att bättre kunna möta hoten på gator och torg.

Det är så kallat taktiskt fordon av modellen Arquus Fortress Mk2 som nu ska implementeras i den svenska polisens fordonsflotta. Det nya toppresterande pansarfordonet väckte intressen hos den svenska myndigheten när det förevisades på en internationell mässa förra året, och enligt uppgift ska en beställning nu ha lagts.

Det fyrhjulsdrivna så kallade APO-fordonet uppges vara mer ”aggressivt” och utrustad med ett bättre skalskydd än föregångaren. Det beskrivs som flexibelt och mycket väl anpassat till ”operationella åtaganden” av olika slag med all den senaste pansarskyddstekniken.

Står emot allt från flaskor till landminor

Varje fordon kan transportera upp till elva poliser till oroshärdar, väl skyddade mot allt från stenar och flaskor till kulor från skjutvapen. Den klarar även detonationer från landminor och hemmagjorda bomber, egenskaper som den svenska polisen dock än så länge uppges inte betrakta som ett krav utan mer som en bonus.

Under huven sitter en väl skyddad sexcylindrig motor på 340 hästkrafter som ger fordonet en topphastighet på 120 km/tim. Interiören har utformats med hög komfort för att de styrkor som transporteras ut till händelsezonerna ska känna sig både fysiskt och psykiskt på topp när de kommer fram.