➤ Gatukonstnären Carolina Falkholt är sedan tidigare känd och kritiserad för sin pornografiska graffiti-konst. Hon kallar själv den nisch inom konstformen hon karvat ut för ”grafitta”. I Sverige omhuldas hon av kulturvänstern men ogillas av andra. I USA tycks hennes verk inte gå hem. En stor väggmålning i form av en erigerad penis har målats över bara dagar efter att den blev klar.

Falkholt har tidigare polisanmälts för förargelseväckande beteende när hon målat väggar med kvinnliga könsorgan och könsord i Sverige. Hon har även varit i konflikt med Sverigedemokraterna, ett parti hon avskyr och ägnat en del av sin gatukonst åt att svartmåla. Nu är det i USA hennes gatukonst vållat rabalder.

Många som gick förbi på gatan i New York och såg Falkholt måla jättefallosen skrattade åt tilltaget och skakade på huvudet. De boende i området tog inte lika lättsamt på saken. Många av dem ville inte ha ett stort könsorgan som utsikt eller fasad på sitt hus. Efter ett flertal klagomål beslöt hyresvärden därför att måla över Falkholts ”konstverk”.

En jättevagina med ögon som Falkholt målat på en fasad några kvarter längre bort och gett namnet ”With my pussy vison I see through your talk” finns dock än så länge kvar. Falkholt uppger att hon med sin konst vill väcka diskussion om könsidentitet.