I en undersökning utförd av forskningsstiftelsen Institute of Tropical Medicine Antwerp i Belgien har man baserat på data från Europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet tittat på matvanorna hos befolkningarna i ett 20-tal europeiska länder, och där man äter mest skräpmat är i Sverige.

Forskarna jämförde 23 länder och publicerade resultaten i European Journal of Nutrition. Allra värst är läget i Sverige där man får 40,6 procent av sitt dagliga matintag från saker som korvar, kakor, färdigrätter och läsk. Mat fylld av socker, fett och salt befaras leda till fetma och diabetes typ 2 samt hjärtsjukdom.

Sverige ligger i princip jämsides tvåan på listan, Storbritannien med 39,7 procent, och på tredje plats kommer Tyskland med 38 procent.

Landet där man äter minst skräpat är Italien med 13 procent följt av Rumänien med 14,6 procent och Estland med 17,4 procent.

Fetmaepidemi

Dålig mat och livsstil har skapat en fetmaepidemi i Storbritannien. Enligt siffror från 2019 klassas 28 procent av vuxna britter som feta och ytterligare 36 procent är överviktiga. Samtidigt har antalet med diabetes typ 2 fördubblats under de senaste 15 åren.