I augusti 2018 åkte paret Maria och Mats Hansson på semester till Polen där mannens mor är bosatt. Under vistelsen blev den gravida Marie sjuk varpå hon blev tvungen att stanna kvar i landet för att föda barnet. Det blev början på en bisarr historia som har slutat med att paret kände sig tvunget att söka asyl för sitt nyfödda barn i sitt eget land – för att kunna få vård.
De polska läkarna avrådde henne från att resa tills hon fött barnet för att undvika komplikationer. Tre månader senare föddes Gabriella på ett polskt sjukhus i Krakow. Föräldrarna ringde då till Skatteverket i Sverige för att ta reda på vad som ska behövas för att folkbokföra flickan hemma i Malmö.
– De sa då bara att de kommer att fixa det och att vi inte behöver oroa oss för någonting, berättar Maria Hansson till oss.
Men det blev svårare än de hade tänkt sig. I början av januari kom familjen tillbaka till Malmö och gjorde en så kallad flyttanmälan hos Skatteverket, samt ansökte om en namnregistrering och registrering av en familjerelation för Gabriella. Samtidigt ansökte de om ett pass för henne hos polisen. I mitten av februari fick de avslag på alla sina ansökningar.
Trots flera handlingar från det polska sjukhuset ville Skatteverket ha ”ett rosa papper” för registreringen. Marie berättar att det är ingenting som nämndes i det första telefonsamtalet och att det nya kravet kom som en överraskning.
– Vi erbjöd dem att göra ett DNA-test på oss om de tvivlar på att vi är Gabriellas verkliga föräldrar – för vad kan vara säkrare än det? Men inte ens det ville de göra.
Det besked från Skatteverket som paret fick blev att de måste kontakta polska myndigheter för att få ett födelsebevis på ”rosa papper”. De intyg från polska sjukvården som bevisar födseln räcker inte.
– Det är ju att åka tillbaks till Polen, men vi kan inte göra det heller eftersom Gabriella inte har något pass – och kan inte få det heller så länge Skatteverket vägrar registrera henne, uppger Maria.
Det största problemet för paret är att dottern inte har rätt till subventionerad sjukvård om hon blir akut sjuk – vilket innebär att hon kan få hjälp, men då ska hennes föräldrar betala fullt pris för det. Enligt familjen har de inte råd med det. Maria studerade innan graviditeten, medan hennes man arbetade som elektriker, men båda är på föräldraledighet just nu.
För att få rätt till vård kom familjen på idén att söka asyl:
– Det var jag som kom på det eftersom hon inte får vård annars. Om man söker asyl får man ett kort direkt i handen så att man kan nyttja sjukvård, berättar Maria.
De åkte till Migrationsverkets kontor i Malmö, men myndigheten har vägrat att ta emot deras ansökan.
– Handläggaren där tyckte att det var löjligt och att vi inte kan söka asyl eftersom hon är svensk medborgare.
Så det finns ingen lösning på den här situationen?
– Nej, det finns det inte som det ser ut nu… Vi ringde ju först innan vi skulle lämna Polen till skattekontoret så att vi inte gör något fel. Och vi fick till svar att vi bara skulle skicka alla papper som vi fick på sjukhuset till dem så fixar de det och det ska komma ett personnummer. Men ett personnummer kom aldrig…
– Vi har ett ansvar, det är vi helt eniga med. Vi provade att ta det ansvaret och undersöka vad vi skulle göra och lita på myndigheterna. Det är där vi har gjort fel – vi har litat på myndigheterna. Men hur det än är och vems fel det än är – vi är nu i Sverige och vi har ett problem. Hur löser vi det tillsammans? Vad kan vi göra? Och där säger de bara – det finns ingen annan väg!
På flera av Skatteverkets beslut som Samhällsnytt har tagit del av står samma namn – en handläggare på Skatteverket som har skrivit två av tre avslag i ärendet. Samhällsnytt når henne på telefon:
Hur rimligt är det att deras barn inte är folkbokfört i snart två månader?
– Det här gäller alla våra ärenden att vi måste ha ett födelsebevis för att styrka relationen mellan barnet och föräldrarna.
Räcker det inte med de papper som de fick på sjukhuset i Polen?
– Nej, det behövs ett fullständigt födelsebevis utfärdat av en myndighet i Polen.
Men i dagsläget är ju deras barn illegalt i Sverige då?
– Exakt hur deras situation ser ut kan jag inte svara på… Jag vet bara hur vårt ärende ser ut och vilka beslut jag har tagit utifrån de handlingar som vi har i ärendet.
Har ni tagit med den aspekten att flickan inte kan få vård i Sverige på grund av avsaknaden av registrering just nu i er bedömning?
Handläggaren ville inte svara på den frågan utan hänvisade till mejl. Inte heller ville hon svara på frågan om vilket ansvar Skatteverket har i den uppkomna situationen som uppstått efter att familjen följt myndighetens råd.
Vi frågar Maria Hansson:
Hur ser du på att utlänningar utan några id-handlingar kan komma till Sverige och få tillgång till sjukvården från dag ett medan ni som svenska medborgare hamnat i den här situationen?
– Jag är skitförbannad! Jag är riktigt arg. Mina föräldrar, mina föräldrars föräldrar, vi alla har betalat skatt i alla år. Man tror att man har skydd liksom, att man har en trygghet att om någonting händer så har man stöd, och så blir man behandlad nästan som en brottsling. Allas lika värde… Det finns inte för oss. Och samtidigt låter man folk komma in utan papper och allt möjligt. Lika för alla är det inte.
Tycker du att den här artikeln var intressant? Glöm då inte att stödja Samhällsnytt med en månatlig donation! Klicka här för att se hur du kan bidra!
Kommentarer förhandsgranskas inte av Samnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet. Klicka här för att läsa våra kommentarsregler.