I Sverige härjar nu cirka 35 olika skogsbränder. Räddningstjänsten går på knäna och såväl Myndigheten för skydd och beredskap som Försvarsmyndigheten kritiseras för att ha tagit semester i stället för att hjälpa till. Försvarsminister Peter Hultqvist (S) hade dock mer angelägna uppgifter på sitt bord och viktigare platser än brandhärdar att besöka – en Ica-butik i Trosa där butiksinnehavaren klagat på att högerextrema NMR stått utanför och delat ut flygblad.

Butiken drivs av den lesbiska HBTQ-aktivisten Jenni Steiner. Hon var upprörd över att polisen inte stoppat flygbladsutdelningen. Polisen upplyste henne om att det är en grundlagsskyddad rättighet att dela ut politiskt material och att det är något som alla politiska rörelser gör, i synnerhet under ett valår.

Den rättigheten gäller i enlighet med principen om allas lika värde och likhet inför lagen även extremistiska partier och organisationer på höger- och vänsterkanten, även om det politiska budskapet för icke-sympatisörer kan uppfattas som obehagligt. Steiner lät sig dock inte nöja.

Hon gick ut på sociala medier och ondgjorde sig över att NMR tilläts dela ut sin propaganda. Samtidigt använde hon sig själv av samma grundlagsskyddade rätt och hängde upp en Pride-flagga utanför butiken för att protestera mot högerextremisterna.

Försvarsministern, som av allt att döma inte hade något att göra, trots skarp kritik om att försvaret tagit semester när Räddningstjänsten behöver militärt stöd med bland annat vattenbombande helikoptrar, ryckte snabbt ut när han fick höra om Jenni Steiners nödrop om krisen med flygbladsutdelarna. Samma eftermiddag var han på plats i Trosa efter att först personligen ringt upp henne på telefon.

Inga detaljer har avslöjats om det samtal Hultqvist och Steiner hade. Såvida ministern inte utlyser någon form av undantagstillstånd eller regeringen tar fram ytterligare en snabblagstiftning som i fallet med den så kallade gymnasielagen för afghanska migranter, är polisen tydlig med att flygbladsutdelning inte i nuläget är något polisiärt ärende.

För att lugna Ica-handlaren har polisen i Trosa ändå gjort ett besök på platsen och konstaterat att utdelningen gått lugnt till. Det bekräftar även Jenni Steiner själv:

– De säger inte så mycket. De bara står där och delar ut sin propaganda.

Försvarsministerns prioriteringar ifrågasätts nu i sociala medier. Rycker man ut även när vänsterextremister parkerar sig utanför butiker och delar ut sin propaganda? Hur är det med butiker där gäng- och tiggarrelaterade brott begåtts utanför eller inne i butiken, något som många handlare har stora problem med – ringer försvarsministern upp även då och bokar personligt möte?