Sveriges television anklagas för att sprida vilseledande statistik om den pågående vargjakten. Nu har den statliga tv-kanalen infört en rättelse på grund av fadäsen.
– Om det var någon som funderade på om vi var helt tokiga i våra matematikkunskaper, säger Morgonstudions gruppchef till Samnytt.
I måndags inleddes årets licensjakt på varg. Länsstyrelserna i fem län har beslutat att sammanlagt 75 av 460 vargar får skjutas. Det är färre än en sjättedel av alla vargar.
LÄS ÄVEN: SVT förklarar: Därför skrev vi om Ulf Kristerssons städhjälp
Även om den skandinaviska vargstamman vuxit kraftigt under 2000-talet väcker vargjakten känslor. Många, i synnerhet i de större städerna, tycker att vargarna ska lämnas i fred. På landsbygden är motståndet mot dem större, då de hotar tamboskap, konkurrerar om vilt och skapar otrygghet för boende.
SVT-grafik kritiseras
Ge bort Samnytt PLUS i julklapp! 🎄🎅
Överraska någon med en prenumeration på Samnytt Plus. Den perfekta julklappen för den som värdesätter ocensurerad journalistik.I måndags uppmärksammades vargjakten i “Morgonstudion” på statstelevisionen. Men den grafik som användes i samband med att tittarna fick förklarat för sig hur många vargar som får skjutas var missvisande. Grafiken i ett cirkeldiagram tyder nämligen på att så mycket som en fjärdedel av vargarna får skjutas.
Den felaktiga grafiken kritiseras. En av kritikerna är den moderate riksdagsmannen Lars Beckman som med sarkasm i ett inlägg på Twitter antyder att det jobbar aktivister på SVT som är motståndare till vargjakten.
Det är inte första gången SVT har felaktigheter i grafiken när statistik och data presenteras. I sociala medier är det flera som undrar om medarbetarna på det statliga tv-bolaget helt enkelt inte förstår statistik.
Skyller på tekniken
Fia Roslund på SVT är gruppchef för Morgonstudion. Hon skyller missen på tekniken.
– Vi sade i programmet att det var 16 procent, men i själva grafiken såg det ut som att det var 25 procent. Vi hade en rättelse i tisdagens Morgonstudion, säger hon till Samnytt.
– Det är ett rent tekniskt problem i vårt grafiksystem. När man hällt in de här siffrorna så ser det i cirkeln ut som 25 procent, trots att det är 16.
Det uppmärksammas med jämna mellanrum att SVT gör sådana här missar, där staplar inte är så höga som de ska vara eller, som i det här fallet; ett cirkeldiagram som är felaktigt?
– Jag tänker att det viktigaste är att vi sade rätt siffor i programmet och gjorde en rättelse dagen efter om det var någon som funderade på om vi var helt tokiga i våra matematikkunskaper.
Är det inte vikigt att grafiken blir korrekt också?
– Självklart! Det är jätteviktigt. Det är alltid vår ambition att allt ska vara helt riktigt.
Kritiserad orosenkät
Cirkeldiagrammet för vargjakten är inte den enda statistikfadäsen SVT uppmärksamas för. Tv-bolaget kritiseras även för en så kallad orosenkät, där det påstås att klimatkrisen och kriget i Ukraina är det som oroar svenskarna mest.
En av kritikerna är den pensionerade ekonomen och statistiknörden Lars Lindgren i Kungsbacka. Han vill när Samnytt ringer upp inte bli citerad, utan hänvisar till ett inlägg han skrivit på Facebook.
LÄS OCKSÅ: SVT: En slump att ”mannen på gatan” var V-politiker
Lindgren är kritisk till att statstelevisionen presenterar resultatet av orosenkäten som om det vore en statistiskt relevant genomförd undersökning, trots att det handlar om en webbenkät som läsarna fått fylla i om de vill. Respondenderna är därmed inte slumpmässigt utvalda.
Dessutom är antalet svarsalternativ starkt begränsade. Saker som “invandringen”, “terrorism” eller “islamism” finns exempelvis inte med som alternativ när läsarna ska välja vad som oroar dem mest.
Fälldes av granskningsnämnden
För ett drygt år sedan fälldes SVT av granskningsnämnden på grund av vilseledande statistik. Då för att ha gett “en missvisande bild av Sveriges vaccinationsgrad i förhållande till resten av världen.”
LÄS MER: SVT fälls för fake news om corona – för fjärde gången
Under 2021 korrigerade även SVT bland annat vilseledande grafik i en starkt kritiserad dokumentär om svensk skogsindustri.
LÄS MER: Brottsdömd miljöextremist bakom SVT-dokumentär som spred falska påståenden om svenskt skogsbruk
Hitta felen
Kan du hitta felaktigheterna i grafiken i de tre exemplen från tv nedan?
Kommentarer förhandsgranskas inte av Samnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet. Klicka här för att läsa våra kommentarsregler.