Alla i Sverige har drabbats av de höga matpriserna. Men för SVT är fokus för nyhetsbevakningen hur detta påverkar landets radikala invandrade muslimer som just nu iakttar fastemånaden ramadan.
Det råder i princip vattentäta skott mellan svenskar och islam. Den kontroversiella religionsideologin, som många förknippar med teokratisk diktatur, terrorism, kvinnoförtryck, homofobi och antisemitism, växer i Sverige endast på grund av hög invandring från muslimska länder.
Den skattefinansierade statstelevisionen ser i kontrast till detta som ett av sina uppdrag att framställa islam som både en integrerad del av Sverige och som en okontroversiell religion bland andra. I det senaste reportaget i det syftet oroar sig SVT över hur de höga matpriserna specifikt påverkar landets djupt troende muslimer under fastemånaden ramadan.
Skickar ut sin reporter till snabbköpen
Statstelevisionen har skickat ut sin reporter på stan för att filma invandrade muslimer i snabbköpet. På bruten svenska beklagar sig i tur och ordning Mohammad Dasouki, Aayat Alabboud och Randa Fahed över hur dyrt det blivit. Kvinnorna i inslaget är hårt hållna med den kritiserade misogyna slöjan tätt åtsmitande runt huvudet. SVT:s reporter ställer inga frågor om den.
I stället hyllas initiativet hos vissa handlare att anpassa sina extrapriskampanjer så att de infaller under ramadan. Främst är det än så länge dock butiker som drivs av invandrade muslimska fundamentalister som gör detta för sina likasinnade kunder, men det framhålls som ett exempel att ta efter av fler i reportaget.
Detta eftersom man nu har många radikala muslimska kunder som reser långväga för att handla billigare och som skulle uppskatta om livsmedelshandeln där de bor mer anpassades till islam. Man kan inte bara handla för dagen utan tvingas planera inköpen för flera veckor framåt.
Hälsoproblem när ramadan infaller på sommaren
Eftersom muslimer inte har anpassat sin kalender till vedertagen standard flyttar ramadan kontinuerligt på sig från år till år och infaller ibland på vintern, ibland på våren, ibland på sommaren och ibland på hösten.
Eftersom man inte får äta så länge solen är ovanför horisonten kan den månadslånga fastan bli direkt hälsofarlig de år då ramadan infaller sommartid i Sverige, i synnerhet i landets nordligaste delar där solen under viss tid i princip aldrig går ned. I år är det de västerländska datumen 23 mars till 21 april som gäller och man behöver inte svälta sig fullt lika många av dygnets timmar.
Kommentarer förhandsgranskas inte av Samnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet. Klicka här för att läsa våra kommentarsregler.