Någon gång under fredagen stängde YouTube ned den populära nyhetsaktören SwebbTV:s kanal på plattformen. Det innebär att flera års material i form av studiosamtal, intervjuer, föredrag och reportage i ett slag raderats.

Den som försöker se något av de hundratals program med miljontals visningar som SwebbTV producerat genom åren möts av en svart ruta och texten ”Videoklippet är inte längre tillgängligt eftersom det YouTube-konto som är associerat med videoklippet har avslutats.”

Orsaken till nedstängningen uppges vara att YouTube anser kanalen bryta mot användarreglerna beträffande ”hate speech”. Samhällsnytt har på fredagskvällen talat med SwebbTV:s redaktör Mikael Willgert. Han uppger att han ännu inte fått någon information från YouTube om orsaken till nedstängningen.

– Vi har aldrig tidigare fått några varningar eller programinslag borttagna, så anklagelser om hets mot folkgrupp känns helt grundlösa.

Willgert uppger att man kommer att informera på webbplatsen så snart man fått mer klarhet i saken och tagit beslut om huruvida materialet i stället ska göras tillgängligt på någon annan videoplattform.

SwebbTV har etablerat sig som den ledande TV-plattformen på webben för konservativa samhällskritiska opinionsbildare och akademiker som inte tillåts komma till tals i de traditionella vänsterliberala medierna. Ämnen som bevakats särskilt är bland annat invandring, klimat och feminism.