Gotland är tveklöst en av Sveriges vackraste destinationer. Det finns så mycket att se, göra och uppleva, speciellt med tanke på öns relativt nätta storlek. Allt från en natur full av varierat landskap och vackra platser, till en rik historia fylld av spännande händelser och kvarstående monument. Det finns så mycket att göra på Gotland. Här följer ett par av de aktiviteter att ta del av.

Utmärkt för äventyrare

Gotland ger dig möjlighet att uppleva enastående natur och historiska sevärdheter. Här kan du vandra, cykla eller paddla genom det karga landskapet, för att sedan avsluta dagen med en picknick vid havet. Du kan även utforska Gotlands djupaste skogar och hitta gamla ruiner som berättar om dess rika historia. För den mer äventyrlige så finns det flera utmanande klippor och berg som erbjuder utmanande vandringar och klättringsmöjligheter. 

Boende och campingtips för besökare

Gotland är en ö som erbjuder många olika typer av boenden. För de som tycker om camping finns det flera campingplatser att välja mellan, både i Visby och på andra ställen runt ön. De flesta har duschar, toaletter och andra faciliteter som gör att du kan koppla av och njuta av din semester. Det finns även några hotellrum och även hyresrätter tillgängliga i bostadslistan om du föredrar att bo med fler bekvämligheter. Om du letar efter en genuin och mysig upplevelse rekommenderar vi att hyra en stuga eller hus, så kan du utforska Gotlands fantastiska landskap med all den frihet som det ger. Oavsett vilket alternativ du väljer så kommer du garanterat ha ett bekvämt och minnesvärt boende!

Historiska platser att besöka på Gotland

På Gotland finns det många intressanta historiska platser att besöka. För de som är intresserade av forntida kultur finns det ett antal välbevarade ruiner och fynd från järnåldern, medan romerska tidsperioden ger dig möjlighet att uppleva en stor del av Gotlands arkeologiska sevärdheter. Gotland har också ett antal gamla slott och herrgårdar som är värt att besöka. 

Visby är den största staden på Gotland och där finns flera unika byggnader som kan vara från så gamla  som 700 år, inklusive Stora Torget, S:t Hans kyrkan och Ringmurarna. Ett av de viktigaste historiska kulturminnena är Visby ringmur, en cirka 3 km lång mur som byggdes runt Visby under 1200-talet. Den har blivit ett symboliskt tecken på Gotlands medeltida rikedom och makt. Andra platser att besöka inkluderar ruinerna av Sveriges största medeltida borg, Gotska Sandön nationalpark, Gudhem klosterruin samt Kopparsvik strandpromenad. Det finns även många museer, gallerier och andra sevärdheter relaterade till Gotlands historia.

Gotlands skärgård och stränder

Med tanke på att Gotland är en ö så är ingen förvånad att havet har en stor koppling to öns kultur och historia. Att utforska Gotlands skärgård är en av de mest populära sakerna att göra under sommaren, då det finns massor av ställen att utforska, från små öar till stora slott och fort. Du kan segla längs den dramatiska kustlinjen, eller ta dig in på lugna vikar för att njuta av stillheten. Förutom det fantastiska landskapet erbjuder Gotlands skärgård också olika typer av fiskemöjligheter som lockar både nybörjare och erfarna sportsfiskare. För dem som inte vill segla finns det flera charterbåtar som tar dig till olika platser runt Gotland. 

Om du föredrar en ännu mer avslappnande upplevelse så går det lika bra ta ett dopp i någon av de många stränderna på Gotland, bada i den turkosa havet eller bara slappa på uteserveringarna med utsikt över solnedgången. Några av de populära strand- och badorter som finns på Gotland är Visby, Fårö, Lickershamn, Tofta, Kappelshamn och Sudersand. Under högsäsongen kommer dessa platser med stor säkerhet vara fyllda med människor, för att undvika detta så är vår och höst att föredra.

Städerna och dess unika upplevelser jämfört med fastlandet

Att vandra runt i de små städerna är utan tvekan en av de vanligaste höjdpunkterna för många besökare. Visby är staden som är bekant för de allra flesta besökare, men det finns många andra intressanta städer att ta del av. Mycket av upplevelsen går ut på att antingen gå runt eller cykla från en plats till en annan. 

En annan stor del kan vara att ta del av Gotlands rika restaurangliv. Gotland är känt för sina unika smaker och många lokala produkter. Det finns en hel del att upptäcka när det gäller mat och dryck. Smaka dig runt ön och utforska de olika råvarorna som finns, såsom älg- och viltkött, fisk, skaldjur, grönsaker och bär. Prova på lokala specialiteter som surströmming, raggmunkar eller gotländsk ost. För att lära dig mer om Gotlands mat- och dryckstraditioner kan du besöka restauranger med lokala rätter eller delta i en gastronomisk smakprovning av Gotlands traditionella livsmedel. Du kan även ta med dig några produkter hem från ditt besök till Gotland – det finns många butiker som erbjuder godis, bakverk, charkuterier eller andra speciella produkter som tillagats på ön.

Dessa tips var bara ett handplock av allt vad du kan göra på Gotland. Oavsett vilken typ av semester du föredrar så har ön mycket av vad du kan tänkas behöva för att göra din semester till en oförglömlig upplevelse!