Tillgången till svensk välfärd för migranter som utgör ett säkerhetshot men inte kan utvisas ska begränsas. Dessutom ska de snabbare kunna utvisas när det väl blir möjligt. Det är ett par förslag i en utredning som överlämnades till regeringen på måndagen.
Det var migrationsminister Johan Forssell (M) som tog emot promemorian Inhibition av verkställigheten – en ny ordning för vissa utlänningar vid tillfälliga verkställighetshinder där det lämnas förslag som syftar till att effektivisera återvändandearbetet och öka kontrollen över utlänningar som utgör säkerhetshot eller har gjort sig skyldiga till allvarliga brott.
LÄS ÄVEN: Tidöregeringen höjer kraven för svenskt medborgarskap
Den som riskerar dödsstraff, tortyr eller annan förnedrande behandling i hemlandet får enligt internationell rätt inte utvisas. Därför får migranter som klassas som säkerhetshot eller misstänks för grova brott och inte kan utvisas tillfälliga uppehållstillstånd i Sverige. Uppehållstillståndet innebär även arbetstillstånd, folkbokföring, bidrag och resor inom EU. Dessa förmåner bör begränsas för gruppen, föreslår utredningen.
I stället för att bevilja tillfälliga uppehållstillstånd ska utvisningarna tillfälligt kunna stoppas så att migranterna kan stanna här men med färre förmåner. De ska också kunna bli skyldiga att anmäla sig hos Migrationsverket eller polisen, förbjudas att lämna länet där de bor och inte få tillgång till Komvux och studiestöd.
Under inhibitionstiden ska den kommande utvisningen förberedas för att snabba på processen.
– Vi måste ha en lagstiftning som ger myndigheter effektiva verktyg att snarast möjligt genomföra utvisningar särskilt när det gäller utlänningar som utgör hot mot säkerheten i landet eller har begått allvarliga brott. Utredningens förslag begränsar dessa individers möjlighet att etablera sig här och skapar utrymme för myndigheterna att bedriva ett effektivt återvändandearbete genom bland annat ökad kontroll. Jag välkomnar utredningen och ser fram emot att skicka ut förslagen på remiss, säger migrationsminister Johan Forssell.
Forssell menar att det har ett tungt signalvärde att de här personerna inte ges tillgång till välfärdssamhället på samma sätt som andra laglydiga personer och att det inte finns någon plats i Sverige för personer som begår grova brott eller utgör ett säkerhetshot.
I fjol fanns 340 sådana personer i Sverige. De får dagersättning på samma nivå som asylsökande och rätt till viss hälso- och sjukvård.
.LÄS ÄVEN: SD ser hellre islamismkrav än israelkrav för att bli medborgare
Kommentarer förhandsgranskas inte av Samnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet. Klicka här för att läsa våra kommentarsregler.