En 46-årig man som letade efter en mobil blev irriterad på sin vän och skar därför halsen av honom med en kökskniv. Men trots en utdragen avrättning där småbarnspappan kämpade för sitt liv i ett blodbad i sina söners sovrum har domstolen mildrat straffet från livstid till 18 år eftersom mordet var en ”impulshandling”.

Det var vid 14-tiden den 24 februari förra året som man påträffades knivskuren i halsen i sin lägenhet på Emausgatan i Västerås. Parallellt med larmet fick polisen även veta att en blodig man befann sig i ett apotek på samma gata.

LÄS ÄVEN: Skulle ta ut pengar i bankomat – knivmördades

Någon tid före den 24 februari hade 46-årige Tommi Marttilas svägerska festat i offrets lägenhet och misstänkte att hon glömt sin mobiltelefon där. Kvinnan hade därför bett Tommi, som är barndomsvän med en i paret, att höra om de hittat telefonen.

Tommi hade svarat att han skulle hämta telefonen och beslutade sig för att cykla över till sin barndomsvän och sambon efter att enligt egen utsago ha druckit åtta starköl. Men istället för att enbart nöja sig med att fråga paret om telefonen fanns i lägenheten – har Tommi, beväpnad med kökskniv, försökt pressa paret på telefonen.

Misstänkte att paret stulit telefonen

När Tommi anlände till lägenheten ska han först ha varit trevlig. När paret redogjorde att det inte fanns någon telefon tillhörande hans svägerska ändrades hans humör. Det var nämligen ett svar han inte kunde acceptera eftersom han ska ha misstänkt att de stulit den. Efter att kvinnan i sällskapet hade lämnat sönernas sovrum där diskussionen fördes hörde hon strax efter hur hennes make plötsligt började skrika.

När hon kom in i rummet såg hon hur blod forsade från sambons hals. Kvinnan skrek, ”Vad fan har du gjort?”. Tommi svarade inte utan lämnade istället lägenheten med mordvapnet. Han cyklade därefter till det närliggande apoteket där han kunde gripas av polis.

Frun: ”Det är blod överallt”

Frun berättar för polisernas hur det var blod överallt och hur hennes make harklade och hostade för att få fram ljud men det gick inte. Han sprang förtvivlad i lägenheten och vidare ut i trapphuset samtidigt som blodet rann.

I polisförhör berättar frun hur hon fick bevittna sin make kräkas upp blod samtidigt som han såg skräckslagen ut. Det framgår av utredningen att offrets blod har påträffats i flera av lägenhetens rum – och även i trapphuset. Nedan följer ett axplock av bilder.

Mördaren: ”Misstänkte felaktigt”

Tommi erkände mordet för polisen och förklarade att han misstänkte att paret hade tagit mobiltelefonen. Det framgår även att Tommi var besvärad över knivhuggen eftersom han uppskattade att det skulle innebära fängelse i två till tre år för honom.

Tommie Marttilas. Foto: Polisen

I ett brev från häktet skriver Tommi till sin bror att hans misstanke om hans vän var ”felaktig”. Han förekommer sedan tidigare i belastningsregistret för misshandel, olaga hot och snatteri.

Rätten konstaterar bland annat att dödsförloppet var utdraget och utomordentligt plågsamt för offret. Den 12 juni förra året meddelade Västmanlands tingsrätt att Tommi döms för mord till fängelse på livstid.

Hovrätten och högsta domstolen mildrar

Målet överklagades till Svea hovrätt som i augusti mildrade på följden till fängelse i 18 år eftersom man ansåg att det fanns vissa förmildrande omständigheter.

Den 26 februari i år meddelade Högsta domstolen att man fastställer hovrättens dom till fängelse i 18 år. Med gällande praxis kommer Tommi att friges efter att ha avtjänat två tredjedelar av straffet.

LÄS ÄVEN: Sadaq grenslade Peter och knivhögg vilt mot halsen – 55-åringen avrättades brutalt på kvällspromenaden