Den 10 april 2014 befann sig Malin Björk på ett flygplan som skulle avgå från Östersund. Med på planet fanns även iraniern Ghader som skulle utvisas. Någon utvisning blev det dock inte den dagen då Björk och andra passagerare vägrade sätta sig ned.
I april i fjol uppmärksammade Vänsterpartiet händelsens fyraårsjubileum på sin webbplats. Där kommenterade även Björk sin insats 2014.
– Ibland hamnar man i situationer, tillsammans med andra, då man blir delaktig i något som är större än en själv. Vi stod upp för människors rätt att söka skydd i Sverige. Ibland ställs saker på sin spets och då är det skönt att veta att man räcker till att stå upp för sina värderingar, även i en situation som känns svår. Det faktum att jag reste mig upp har inneburit att jag känner mig stark och trygg både i handling och i mitt politiska ställningstagande.
Så här skrev vänsterpartisten på sin Facebooksida efter händelsen:
Idag har jag gjort något jag aldrig gjort förut – rest mig upp i flygplanet (2 ggr, planet var stort!) och bett mina medpassagerare göra som mig och inte knäppa säkerhetsbältena för att på ett värdigt sätt markera att vi inte vill vara delaktiga i deporteringen av en flykting med 2 små barn och fru i Östersund! Familjeåterförening är en mänsklig rättighet som ständigt åsidosätts, och Sverige har förbundit i FN konventioner att alltid agera först och främst för barnens bästa. Att slita dem från sina föräldrar strider mot barns mänskliga rättigheter! Lättade fick vi beskedet att SAS piloten valde att avblåsa avvisningen! Tack ’Ingen människa är illegal’ för ert viktiga arbete!
Björk ska sedan ha träffat Ghader med familj i Östersund, så någon utvisning tycks inte ha blivit av vid ett senare tillfälle heller. Det förefaller även som att Björk gått fri från det som Elin Ersson sedermera skulle dömas för – brott mot luftfartslagen.
Björk i finansiellt blåsväder
För någon vecka sen stormade det kring Björk då det framkom att hon plockat ut EU:s frikostiga dagtraktamente, totalt omkring en miljon kronor, trots att hon själv bor i Bryssel. Istället har pengarna bland annat gått till “hundra kaffekoppar och ganska många 3D-klitorisar av plast med feministiskt och vänsterpartistiskt tryck på”.
Kommentarer förhandsgranskas inte av Samnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet. Klicka här för att läsa våra kommentarsregler.