Svenska EU-kommissionären Ylva Johansson frågades i onsdags ut i EU:s utskott för rättsliga och inrikesfrågor om integration av invandrare, trots att detta är de individuella ländernas ansvar. ”Men jag tror också att de flesta av oss förstår att vi behöver invandring”, sa hon i utskottet.

På senare år har larmrapporterna om invandringens negativa konsekvenser hopat sig. Kronans värde sänks av invandringen, Danmarks före detta migrationsminister Inger Støjberg konstaterade att ”icke-västlig invandring skadat oss” och otaliga rapporter har visat att invandringen belastar oss ekonomiskt, bland annat att invandringen pressat ner tillväxten, och att asylinvandringen en ekonomisk börda, även på lång sikt.

Men det hindrar inte Ylva Johansson från att fortfarande förorda mer invandring.

– En bra integration uppmuntrar inte oreglerad invandring, sa Ylva Johansson under utfrågningen i EU. Det flesta av oss är nog eniga att vi ska ha färre som kommer oreglerat. Men jag tror också att de flesta av oss förstår att vi behöver invandring, sa hon.

EU vill i en ny handlingsplan satsa på projekt som de hoppas ska ge långsiktig integration av nyanlända men även andra generationens invandrare.

Under debattenfick Johansson stöd av alla partigrupperna som Moderaterna, Kristdemokraterna, Centern, Liberalerna och Socialdemokraterna tillhör. Men SD:s partigrupp gav mothugg.

– Kommissionen verkar tro att vinsten från migrationen kommer längre fram. Har EU-kommissionen några beräkningar för detta? Vi i Sverige har prövat massmigration under en lång tid och vi ser att det varken gav högre pensioner eller ökade skatteintäkter, sa EU-parlamentariker Charlie Weimers (SD).