donald-trump-873663-bild-gage-skidmore

Bild: Gage Skidmore.

Utrikes

Trump tar i med hårdhandskarna mot illegal invandring – miljontals kan komma att utvisas

Publicerad 6/23/2019
Annons

Idag söndag inleds en omfattande insats i USA för att hitta och utvisa personer som uppehåller sig illegalt i landet. Målsättningen är att leta rätt på en betydande andel av de minst tio miljoner illegala invandrare som man uppskattar finns i landet.

Aktionen som hanteras av tull- och invandringsmyndigheten ICE kommer i ett första skede att fokusera på ett tiotal städer, däribland Miami, Chicago och Los Angeles. Tillslag ska på bred front genomföras mot arbetsplatser och bostadsområden.

En motsvarande satsning för att hitta och utvisa de många människor som uppehåller sig olagligt i Sverige har aviserats av den S-ledda regeringen. I motsats till USA har de politiska avsiktsförklaringarna inte omsatts i handling.

I Sverige finns enligt uppskattningar runt 100 000 illegala invandrare, det stora flertalet personer som fått avslag på asylansökan men gått under jorden i stället för att lämna landet. Till skillnad mot många andra länder är tillvaron som illegal i Sverige förmånlig, då man har rätt till bland annat gratis sjukvård och skola för barnen.

Mats Dagerlind
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
842Man ihjälskjuten vid idrottsplats – ”Man vill flytta från Stockholm”
Annons