Häromdagen godkände samtliga 30 Nato-länder Sveriges och Finlands anslutningsprotokoll. Det betyder dock inte klartecken för medlemskap. Turkiet kan fortfarande sätta stopp för Sveriges Nato-planer genom att inte ratificera medlemskapet.

Efter de segslitna samtalen i Madrid nyligen mellan den svenska och turkiska regeringen beslöt Turkiet att inte lägga in sitt veto mot svensk anslutning. Senare har dock frågetecken uppstått kring vad de två länder i realiteten kom överens om.

För Turkiet har två krav varit tydliga: Sverige måste häva sitt vapenembargo mot landet och man måste sluta stödja de PKK närstående partier och organisationer som i Turkiet betraktas som kurdiska terrorister samt vara beredd att lämna ut personer kopplade till dessa som håller sig undan i Sverige.

33 personer blev 73

Det var med viss förvåning beskedet från Erdogan kom att Magdalena Andersson lovat lämna ut 73 personer. Tidigare hade det talats om 33 personer för Sverige och Finland tillsammans.

Den svenska regeringen har inte velat kommentera i detalj vad som överenskommits men de signaler man skickar indikerar att det är mycket få om en någon som kan komma ifråga för utlämning.

Alla som hunnit få svenskt medborgarskap och alla som fått sina ärenden prövade i domstol tidigare med beslut att de inte ska lämnas ut, sitter enligt den svenska regeringen säkert.

Vill se Sverige leva upp till avtalet

Samtidigt signalerar Turkiet att man vill se Sverige leva upp till avtalet innan man går vidare med att också ratificera Sveriges Nato-medlemskap. I motsats till övriga 29 medlemsländer som redan gett löfte om detta, villkorar Turkiet detta, och det räcker med att ett land säger nej för att stoppa Sverige.

Efter utspelet om 73 individer har nya signaler kommit från Turkiet om att det inte är det exakta antalet som är avgörande. I stället är det mer allmänt att Sverige samarbetar med Turkiet när det gäller utlämningar av terrorkopplade personer. Men oklarheterna är fortfarande stora kring vad Sverige faktiskt måste göra för att få slutgiltigt klartecken från Turkiet men den svenska regeringen säger sig vara övertygade om att det blir ett ja till sist.