När den turkiske presidenten Recep Tayyip Erdogan i måndags mötte EU:s representanter i Bryssel blev den enda konkreta slutsatsen att man har olika åsikter. Nu står det klart att Erdogan kommer att fortsätta hålla gränsen mot Grekland öppen tills det att EU går med på hans krav – mer pengar och visumfria resor till unionen för turkiska medborgare.

Efter måndagens möte påstod EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen att situationen vid gränsen till trots så gäller avtalet från 2016 om att Turkiet ska förhindra ett migrantflöde fortfarande. Samtidigt har Erdogan uppmanat Grekland att låta migranterna passera för att ta sig vidare norrut i Europa.

Utöver ett löfte om massiva mängder pengar lovade EU 2016 även att turkiska medborgare skulle få visumfria resor till unionen, en uppdaterad tullunion och fortsatta förhandlingar om ett EU-medlemskap. Tills EU infriar dessa krav kommer gränsen att fortsatt stå öppen, gjorde Erdogan klart under ett tal i parlamentet på onsdagen. Det rapporterar Reuters.

Lagom till ett toppmöte senare i mars avser Erdogan lämna över en kravlista till EU.

Nazistanklagelser

Medan det förekommit uppgifter om att turkisk polis och militär på olika sätt försökt sabotera gränsen för att underlätta för migranterna att ta sig in i Grekland, anklagar Erdogan grekiska säkerhetsstyrkor för att bete sig som ”nazister” då de på olika sätt försvarar landets gräns mot migranterna med ursprung i en rad olika länder på jakt efter en bättre ekonomisk tillvaro.

Erdogan har även anklagat Grekland för att ha skjutit ihjäl fyra migranter, något Aten avvisat som falska uppgifter.

42 000 migranter

Under de två senaste veckorna har Grekland förhindrat mer än 42 000 illegala migranter från att ta sig in i Europa. Man har även tillfälligt stoppat alla asylansökningar.

På onsdagen kallades den turkiske ambassadören upp efter att den turkiska kustbevakningen rammat en båt tillhörande den grekiska kustbevakningen. Någon kommentar från Ankara om incidenten har inte getts.