➤ Facebook, Twitter och Youtube riskerar nu böter på 50 miljoner euro ifall det man på något sätt klassar som anstötligt inte tas bort inom ett dygn.

Den 1 oktober trädde en ny lag i kraft i Tyskland som stipulerar att sociala medieplattformar – som Facebook, Twitter och Youtube – inom 24 timmar måste ta bort publicerat material som klassas som ärekränkning, förtal eller uppvigling. Enligt tidigare uppgifter ska detta även omfatta ”fake news”.

Materialet, som rapporteras av andra användare på respektive plattform, måste tas bort oavsett om anklagelserna är korrekta eller ej. I mer komplicerade fall får företagen sju dagar på sig att agera.

Ifall företagen inte agerar riskerar de böter på upp till 50 miljoner euro.

Omfattande censur
Enligt Zero Hedge öppnar lagen för att utsätta yttrandefriheten för godtyckliga beslut där man sannolikt kommer censurera mer än nödvändigt för att inte riskera böter.

Samtliga nämnda plattformar har under den senaste tiden också stängt ned många konton tillhörande framför allt debattörer på högersidan. Detta pågår även i Sverige och har bland annat drabbat författaren Katerina Janouch.

Fängelse för Facebookinlägg
Nyligen dömdes den tyske journalisten Michael Stürzenberger till sex månaders fängelse för att ha publicerat ett inlägg på Facebook med en bild av Jerusalems stormufti som skakar hand med en högt uppsatt nazist i Berlin 1941.

Rubriceringen var ”uppvigling av hat mot islam” och ”svärta ner islam”. Stürzenberger dömdes officiellt för att ”sprida propaganda av anti-konstitutionella organisationer”.

Kan komma omfatta övriga EU
I Tyskland ser man gärna att de nya lagarna implementeras även i övriga EU, som redan har ett liknande regelverk för sociala medieplattformar med hot om miljardbelopp i böter ifall företagen inte agerar tillräckligt snabbt.

EU-kommissionären med ansvar för rättsliga frågor, Vera Jourova, har uppgett att hon är beredd att lagstifta om strängare lagar i framtiden ifall de frivilliga regeländringarna inte leder till önskat resultat.

I dagsläget menar hon dock att det nuvarande systemet fungerar ”relativt” väl, där Facebook tagit bort 66,5 procent av ”hatfullt” material mellan December 2016 och maj 2017. Samtidigt tog Twitter bort 37,4 procent, och Youtube 66 procent, av det som användarna rapporterade.

Dubbla måttstockar
Samtidigt har man från EU inga problem med att bjuda in den dömda terrorister Leila Khaled från Folkfronten för Palestinas befrielse för att delta i en konferens med titeln The Role of Women in the Palestinian Popular Struggle.

PFLP har stämplats som en terrororganisation av EU själva, USA, Kanada och Australien.