Tidigt på få fredagen lyfte det första utvisningsflyget från Tyskland till Afghanistan. Detta efter att regeringen rivit upp det utvisningsstopp som gällt sedan talibanerna grep makten i landet.

Pressad av den senaste tidens illdåd begångna av migranter och den skjuts i opinionen som invandringskritiska partier fått har den tyska regeringen beslutat häva stoppet av utvisningar till Afghanistan.

Som ett resultat av beslutet avgick på fredagsmorgonen det första utvisningsplanet sedan 2021 från en flygplatsen Leipzig/Halle i östra Tyskland med destination Afghanistan.

Grova brottslingar och terrormisstänkta

Uppgiften om nypremiären för utvisningsflyg kommer från inrikesministeriet i delstaten Sachsen. Det handlar i första skedet om de grövsta asylmissbrukarna som återgäldat det tyska folkets gästfrihet med att begå grova brott i landet.

– Dessa är afghanska medborgare,är alla dömda gärningsmän som inte haft rätt att stanna i Tyskland och mot vilka utvisningsbeslut utfärdats, sade regeringens talesman Steffen Hebestreit i ett uttalande.

För den första utvisningsresan chartrade Tysklands federala inrikesministerium ett plan tillhörande Qatar Airways. Ombord fanns 28 afghanska brottslingar ihopsamlade från flera tyska delstater.

Den tyska regeringen tackade i en kommuniké det man kallar ”regionala nyckelpartners” som hjälpt till för att utvisningarna av de kriminella afghanska migranterna skulle kunna verkställas. Man aviserade också att det inte handlar om någon engångshändelse utan att ytterligare utvisningsavgångar till Afghanistan är på gång.

Hemliga förhandlingar

Enligt uppgifter i tysk media har återupptagandet av utvisningar till Afghanistan föregåtts av ett par månaders hemliga förhandlingar mellan Tyskland och Afghanistan där Qatar fungerat som medlare. Upplägget föranleddes av att Tyskland saknar direkta diplomatiska förbindelser med talibanregimen i Afghanistan.

Skälet till att inte ens grova brottslingar utvisats till Afghanistan sedan 2021 har varit oro över att de kriminella elementet skulle kunna få sina mänskliga rättigheter kränkta av talibanerna. Inför de stundande delstatsvalen har regeringen nu tänkt om.

Vill blidka invandringskritiska väljare

Det primära skälet är inte att man fått några garantier från den afghanska talibanregimen om att återsända landsmän inte ska behandlas i strid med de mänskliga rättigheterna. I stället handlar det om att invandringskritiska partier, mest noterbart AfD, gått fram kraftigt i opinionen.

Ett antal blodiga illdåd med långväga migranter som gärningspersoner har upprört stora delar av det tyska folket. För att inte tappa väljare, har de tyska regeringspartierna insett att man i varje fall delvis måste gå folkopinionen till mötes.

En migrationspolitisk debatt om asyl- och utvisningsregler har dominerat valrörelsen inför de stundande delstatsvalen. I Thüringen och Sachsen, två östtyska delstater där Tysklandsvänliga och massinvandringskritiska AfD leder i opinionsmätningarna, hålls val nu på söndag.

Flera illdåd på kort tid

I kölvattnet av den dödliga knivattacken i Mannheim i slutet av maj tillkännagav Tysklands förbundskansler Olaf Scholz att man avsåg återuppta utvisningar av i varje fall de allra farligaste brottslingarna och terrormisstänkta migranterna till Afghanistan och även Syrien.

Temperaturen på den invandringspolitiska debatten höjdes ytterligare efter att tre personer dödades och åtta skadades i en attack nyligen under en festival för att fira att Solingen fyller 650 år. Gärningsmannen visade sig vara asylsökande från Syrien med utvisningsbeslut men som ändå fått stanna i landet i full frihet.