På tisdagen framkom det att Utrikesdepartementet (UD) med Tobias Billström (M) i spetsen har utövat påtryckningar mot den svensk-armeniska vänskapsgruppen i riksdagen. Tidöregeringen vill stoppa en planerad minnesstund för folkmordet mot armenier och andra kristna. Detta eftersom minnesstunden riskerar att reta upp Turkiet.

Sveriges väg in i Nato har varit allt annat än ett det så kallade ”snabbspår” som utlovades. Turkiet har bland annat krävt utlämningar av sina medborgare och även lagändringar som inskränker yttrandefriheten i Sverige för att möjligen kunna gå med på att släppa in landet i Nato.

LÄS ÄVEN: Erdogan kräver lagändring i Sverige: ”Inget Nato så länge koranen bränns”

Den här veckan uppmärksammas det att Turkiet exporterar sin hållning rörande folkmordet på armenier och andra kristna. Folkmordet erkändes av Sveriges riksdag 2010 och sedan dess har den svensk-armeniska vänskapsgruppen i riksdagen hållit en minnesstund.

”Sveriges regering erkänner inte”

Årets minnesstund är planerad att den 26 april och Armeniens ambassadör är inbjuden att tala. Men nu ser det ut att bli slut på ett högtidlighållande i frågan. Åtminstone om utrikesminister Tobias Billström (M) får som han vill.

– Det råder ingen tvekan om att det begicks fruktansvärda övergrepp mot den armeniska folkgruppen och andra minoriteter i det sönderfallande Osmanska riket. Men enbart ett fåtal länders regeringar har offentligt tagit ställning i frågan och erkänner folkmord och Sverige är inte ett av dem, säger Billström till SvD.

I förra veckan meddelade UD gruppledare för Moderaterna, Sverigedemokraterna och Kristdemokraterna att den årliga minnesstunden för folkmordet riskerar att äventyra Natoförhandlingarna med Turkiet. Vänskapsgruppen leds av Björn Söder (SD) och han bekräftar påtryckningen.

– Vi har internt i våra partier blivit uppmanade att inte genomföra ett högtidlighållande i riksdagen i år, säger Söder till SvD.

Håkan Svenneling (V) är hård i sin kritik mot UD.

– Det är viktigt att hålla minnesstunden av ett omfattande folkmord. Erdogan ska inte få bestämma vad som sker i Sveriges riksdag. Detta folkmord, liksom andra folkmord, uppmärksammas årligen i riksdagen, säger Svenneling till SvD.

Den svensk-armeniska vänskapsgruppen har ännu inte fattat något definitivt beslut om att ställa in minnesstunden.

LÄS ÄVEN: Sveriges ambassad i Pakistan ber om ursäkt för ’islamofobi’