Uganda motsätter sig vad man betecknar som internationell pro-gay-propaganda. Detta görs enligt Annet Anita Among, talman för det ugandiska parlamentet, genom att lägga fram ny lagstiftning för att skydda landets ”omhuldade värderingar och kultur”.

Among har lovat landet ”att ett lagförslag kommer att införas så snart som möjligt för att ta itu med homosexualitet och lesbianism”, skrev hon på Twitter. ”Vi ska svartsjukt skydda våra omhuldade värderingar och kultur”, hette det vidare.

LÄS ÄVEN: Homosexualitet ger ugandisk tvåbarnsfar asyl

”Vi uppskattar inte pengarna de kommer med för att förstöra vår kultur”, sa Among i ett videoklipp som publicerades på hennes Twitterkonto.

”Vi behöver inte deras pengar, vi behöver vår kultur”, sa hon med hänvisning till västerländska regeringar och hjälporganisationer som främjar en påstått pro-homosexuell agenda i Uganda.

Anklagar USA

I denna process pekar man ut USA som att ha en central roll och Among namngav Natalie Brown, USA:s ambassadör i Uganda. Brown har offentligt beklagat att hbtq-gemenskapen är bland de befolkningar som ofta ”stigmatiseras” på alla nivåer i samhället i Uganda.

Hon har också hissat regnbågsflaggan under USA:s flagga vid ambassadens anläggningar och vid sin bostad.

Respektera afrikanska värderingar

Obamas administration ska ha lagt mer än 700 miljoner dollar på att stödja hbtq-lobbyn globalt, med mer än hälften av pengarna inriktade på Afrika söder om Sahara. Detta fick många afrikanska politiska och religiösa ledare att reagera starkt.

Efter Obamas resa till Afrika 2015 anklagade ett antal afrikanska biskopar såväl som andra ledare presidenten för västerländsk ”kulturell imperialism” och bad presidenten lära sig att respektera Afrikas värderingar snarare än att påtvinga sina egna.

– På samma sätt som vi inte försöker påtvinga någon vår kultur, förväntar vi oss också att människor ska respektera vår kultur i gengäld, säger Theresa Okafor, en nigeriansk aktivist.

”Äckliga”

När Ugandas president får frågan om ett möte med hbtq-grupper blir svaret något okonventionellt, och i en intervju uppmanar han omvärlden att respektera afrikanska samhällen och dess värderingar. Han kallar också homosexuella för ”äckliga”.

LÄS ÄVEN: WHO döper om apkoppor – får ett mindre rasistiskt namn