Sju av de tio stridsvagnar som Ukraina fick från Sverige förra året har nu förlorats på slagfältet. Det rapporterar Forbes med hänvisning till den nederländska analysgruppen Oryx.

De flesta av stridsvagnarna står övergivna på ett omkring tio kvadratkilometer stort fält utanför Terny i östra Ukraina, skriver Forbes. Fältet ligger i ett omstritt ingenmansland mellan de ukrainska och ryska trupperna.

De bepansrade fordonen används av den så kallade ”Svenska brigaden”, Ukrainas 21:a brigad, som företrädesvis utrustats med vapen från Sverige. Brigaden har de senaste månaderna utkämpat mycket hårda strider mot fienden i de nordligaste delarna av Donetsk.

Tio leoparder

Med start förra våren skickar Sverige tio stycken Stridsvagn 122, en svenskanpassad version av den tyska stridsvagnen Leopard 2 A5, till Ukraina. Samtidigt rullar femtio svenska Stridsfordon 90 på tågvagnar till det krigshärjade landet.

LÄS ÄVEN: VIDEO: Här rullar svenska stridsfordon mot fronten i Ukraina

I början av juli samma år hävdar Ryssland att ett av de svensklevererade stridsfordonen slagits ut. Påståendet följs av fler nyheter av liknande typ där Ryssland visar upp videoklipp på erövrade stridsfordon. Påståenden som ifrågasätts eller avfärdas som rysk propaganda i Sverige.

LÄS ÄVEN: Här inspekterar ryske försvarsministern svenska stridsfordonet

Nu är alltså hela sju av de tio stridsvagnar som Sverige levererade förra året förlorade, enligt den amerikanska affärstidningen som i sin tur hämtar sin data från den nederländska analysgruppen Oryx. Emellertid bedöms inte samtliga vara helt obrukbara.

Endast en av stridsvagnarna räknas som totalförstörd. Övriga sex har övergivits av de ukrainska trupperna på slagfältet efter träffar från minor, anti-stridsvagnsmissiler eller drönare, men bedöms i de flesta fall kunna tas i bruk igen efter reparationer.

Ukrainsk-rysk kapplöpning

Att det på ett fält står flera övergivna västerländska stridsvagnar, vilka bedöms vara möjliga att åter sätta i stridbart skick, har skapat en kapplöpning om vem som lyckas lägga vantarna på dem först.

Den ukrainska sidan hoppas kunna bärga och transportera dem till Nato-landet Litauen för reparationer, så de kan sättas in i striderna igen. Det förekommer uppgifter om att några av dem redan framgångsrikt bärgats.

Flera videoklipp som sprids i sociala medier visar ryska soldater som är framme och nosar på de svenska fordonen. Vissa av dem framstår för en lekman som förvånansvärt intakta.

Men att bärga de 60 ton tunga metallkolosserna är en komplicerad uppgift. En sådan pansarvagn är ingen man kan lyfta upp på en vanlig trailer och köra iväg med.

En video som spreds på Telegram förra veckan visar ett misslyckat ryskt försök att bogsera en svensk stridsvagn. Den ukrainska Azovbataljonen upptäcker tilltaget – och öppnar eld. Ett av de två ryska stridsfordon som är inblandade i bärgningen skadas, men ryssarna lyckas trots det ta sig därifrån med båda fordonen.

Den svenska stridsvagnen blir dock kvar på slagfältet, om än flyttad något hundratal meter i rysk riktning.