Efter man betalat för den dyra resan och kommit till Sverige skjutsas man till Migrationsverket och uppmanas söka asyl. Under tiden asylansökan behandlas får man rätt till boende och mat och rätt att arbeta här.

Enligt en granskning av SR Ekot har agenturen Pelekh Agency förmedlat tusentals jobb för ukrainare i flera europeiska länder. U Sverige har man hittat ett sätt att utnyttja asylsystemet till fullo.

För att kunna arbeta under asylprocessen erbjuder företaget sina kunder en asylberättelse.

– De sa att jag skulle säga att jag söker asyl och så fick jag en berättelse som jag skulle berätta för Migrationsverket, säger Nasarji. Han visar också den uppdiktade asylberättelse som han säger att han fått av den ukrainska jobbagenturen Pelekh.

Resorna till Sverige kostar motsvarande 12 000 kronor.

Vill du fortsätta läsa Samnytt?

Donera då en slant till tidningen. Utan ditt stöd kan vi inte fortsätta att granska etablissemanget.

Du kan swisha 123 083 3350, fylla i formuläret nedan eller klicka här för övriga alternativ.

Arbete under asylprocessen

På ett av Pelekhs 18 kontor i Ukraina berättar man öppet om hur det hela går till då Ekot ringer upp.

– Du får en asylberättelse som du ska lära dig utantill och berätta för Migrationsverket. Men med 99 procent säkerhet kommer du inte få asyl, men medan ditt ärende utreds får du tillstånd att arbeta, det är så det går till, säger kvinnan som svarar i telefon.

I kontrakten finns bilder på Migrationsverkets ankomstboende vid Telefonplan i södra Stockholm och de Ekot har intervjuat berättar att de har skjutsats till just det här boendet. I fjol ansökte 436 ukrainare asyl på detta boende vilket betyder att varannan person på boendet kom från Ukraina.

Migrationsverket polisanmäler

Många har berättat om Pelekh Agency vilket gjort att Migrationsverket gjort polisanmälningar.

– Det som Migrationsverket har fått uppgift om är att man betalt hundratals Euro för att få transport, jobb och boende i Sverige och att det sedan vid ankomst till Sverige rör sig om vårt ankomstboende för asylsökande, säger Lisa Hultin Knutas, nationell samordnare mot människohandel på Migrationsverket.