En domstol i Rawalpindi i norra Pakistan dömde nyligen en ung kvinna till döden sedan hon anklagats för att ha brutit mot landets cyberbrotts- och hädelselagar. Enligt kvinnan handlar det snarare om att hon inte ville vara vän i sociala medier med mannen som anklagar henne för hädelse.

För tre år sedan träffade den nu 26-åriga, Aneeqa Ateeq sin anklagare online på en spelplattform. Paret började snart korrespondera via WhatsApp.

Mannen som anmält Ateeq uppger att hon skickat karikatyrer på den muslimske profeten Muhammed och gjort kommentarer om andra ”heliga personer” på både WhatsApp och Facebook. Enligt åtalet ”smutsar hon medvetet och avsiktligt heliga rättfärdiga personligheter och förolämpar muslimernas religiösa övertygelse”.

Ateeq, som själv är muslim, förnekar anklagelserna. Hon menar att det hela handlar om hämnd från mannens sida, sedan hon vägrat vara vän med honom i sociala medier. Mannen ska då avsiktligt ha lurat in henne i en religiös diskussion i syfte att samla bevis och därefter anmäla henne för hädelsebrott.

LÄS ÄVEN: Hat mot Sverige flödar i muslimska kretsar – hotar med våld

Advokaten vågar inte kommentera domen

Domstolen ignorerade hennes förklaring och dömde Ateeq till 20 års fängelse och avrättning medelst hängning, rapporterar The Guardian. Ateeqs advokat, Syeda Rashida Zainab, vågar inte kommentera domen.

– Jag kan inte kommentera domen eftersom frågan är mycket känslig.

Falska anklagelser om hädelse är vanliga i Pakistan, ofta motiverade av personlig hämnd eller religiöst hat. Landet är en islamisk stat och har några av de hårdaste hädelselagarna i världen, med dödsstraff på straffskalan.

Vanligen genomförs inte avrättningarna och de anklagade tillbringar istället hela sina liv i fängelse. Dock är det vanligt att den som anklagas för att häda mördas av upprörda muslimer redan innan domstolen hunnit ta ställning i fallet. Samtidigt uppges domare hellre fälla än fria i hädelsemål av rädsla för personliga konsekvenser.

LÄS ÄVEN: Krigade för Islamiska staten – fick kvarts miljon i bidrag

Pakistan vill att Facebook och Twitter rapporterar kättare

Pakistan har nyligen begärt hjälp från Facebook och Twitter med att identifiera medborgare som misstänks för hädelse, så att de kan åtalas enligt landets lagar.

Kristna och hinduer, som utgör minoriteter i Pakistan, har till stor del drabbats av hädelselagarna. Målen handläggs ofta snabbt i sluten domstol bortom offentlig insyn. En kristen pastor, Zafar Bhatti, är den som suttit längst tid i fängelse för att ha hädat i Pakistan. Han fängslades i juli 2012 då han dömdes till livstids fängelse för att ha skickat textmeddelanden om profeten Muhammeds mamma. I januari i år ändrade högsta domstolen Bhattis straff till en dödsdom.

LÄS ÄVEN: IS-kvinnor satta på fri fot

Plockade ner muslimska affischer – slogs ihjäl av mobb

I december misshandlades en fabriksarbetare till döds av en folkmassa på hundratals människor. Hans kropp sattes sedan i brand. Mannen hade anklagats för hädelse sedan han plockat ner några affischer med muslimska motiv från fabrikens väggar.

Enligt US Commission on International Religious Freedom sitter omkring 80 personer fängslade i Pakistan, dömda för hädelse. Minst hälften av dem är dömda till döden, dock uppges inga avrättningar ännu ha utförts.