Ungerns premiärminister Viktor Orban, som precis gick segrande ur ännu ett val, sa på fredagen att EU:s föreslagna sanktioner mot rysk olja är ”oacceptabelt” och att landet kommer att lägga in sitt veto mot det.

Det var under sitt tal på statliga Kossuth Radio, som hålls en gång i veckan, Orban betecknade ett förbud mot rysk olja som katastrofalt för Ungerns ekonomi. Förslaget är en del av EU:s senaste sanktionspaket mot Ryssland.

LÄS ÄVEN: Seger för Viktor Orbán i ungerska valet

Enligt Orban skulle det bli mycket dyrare att ersätta Ryssland som landets oljeleverantör.

– Från början gjorde vi klart att det skulle finnas en röd linje, vilket är energiembargot, och de (EU) har passerat den röda linjen, tillade han.

Orban motsatte sig också införandet av patriarken Krill från Moskva, ledaren för den rysk-ortodoxa kyrkan, på EU:s lista över sanktionerade individer för hans stöd till Rysslands krig mot Ukraina.

LÄS ÄVEN: Viktor Orban varnade för demografiskt självmord: ”Det är Europas sjukdom”

Hittills har EU infört fem uppsättningar sanktioner mot individer, inklusive Rysslands president Vladimir Putin, utrikesminister Sergej Lavrov, oligarker och militära officerare samt förbjudit export av lyxvaror och import av kol. Man har också förbjudit ryska och vitryska banker att använda SWIFT:s globala finansiella meddelandesystem.