Den ungerska regeringen aviserar att man upphäver de tillfälliga undantagslagar som infördes för att snabbare kunna vidta åtgärder mot coronavirusets framfart i landet. Den svenska regeringen har däremot inte flaggat för att upphäva motsvarande rätt att styra med dekret som man drev igenom med hänvisning till mer effektiv smittobekämpning.
I ett tillkännagivande skriver Ungerns justitieminister Judit Varga att det utlysta nationella nödläget med anledning av coronaepidemin ska upphöra den 20 juni efter godkännande av parlamentet. Detta eftersom man nu anser sig ha situationen under sådan kontroll att man kan återgå till normal demokratisk beslutsgång.
Varga påtalar att Ungern genom de extraordinära åtgärder man vidtagit klarat sig mycket bra under coronaepidemin med i en internationell jämförelse få insjuknade och under 500 dödsfall.
Sverige toppar, trots att regeringen skaffat sig liknande politiska möjligheter att runda parlamentet, dödslistan i covid-19 med över 4000 avlidna och har dragit på sig omfattande kritik från omvärlden för otillräckliga smittskyddsåtgärder. Ungern och Sverige har ungefär lika stor befolkning.
Kräver ursäkt från Sverige och andra länder
Den ungerska justitieministern riktar samtidigt kritik mot de “attacker med grundlösa anklagelser” som de senaste månaderna riktats mot den ungerska regeringen från andra länder, inte minst Sverige där premiärminister Viktor Orbans utlysande av nationellt nödläge beskrivits som “diktaturfasoner”.
– De vilseledande uppgifterna om oss har återigen visat sig vara felaktiga. Vi förväntar oss att de som kommit med falska anklagelser mot den ungerska regeringen nu ber om ursäkt för att de ägnat sig åt förtalskampanjer i stället för att samarbeta kring smittskydd, skriver Varga.
Sveriges ambassadör uppkallad till ungerska UD
För ett par veckor sedan kallade Ungerns utrikesminister Péter Szijjártó till sig ambassadörerna för flera länder, däribland Sverige, för att markera mot den desinformation som sprids i flera länder om det ungerska undantagstillståndet.
LÄS ÄVEN: Ungern kallar till sig Sveriges ambassadör – kräver stopp för desinformation
I stället för att bemöta de falska uppgifterna menar man att den svenska regeringen deltagit i att sprida dem, bland annat genom att i en skrivelse till Europarådets generalsekreterare, undertecknad utrikesminister Ann Linde (S), hävda att Ungern genom sitt nationella nödläge för att bekämpa corona bryter mot rättsstatsprincipen.
Kommentarer förhandsgranskas inte av Samnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet. Klicka här för att läsa våra kommentarsregler.