Ungern vägrar att genomföra EU:s omlokaliseringsplaner för migranter, kommer inte att acceptera obligatoriska kvoter och har ingen önskan att bygga ”migrantghetton” eller migrantläger i landet, sa premiärminister Viktor Orbán i fredags under det ungersk-österrikisk-serbiska migrationstoppmötet i Österrikes huvudstad Wien.

– Vi kommer inte att acceptera den obligatoriska kvoten och vi kommer inte heller att acceptera skyldigheten att bygga ghetton och läger för migranter. Vi kommer att hitta ett juridiskt och politiskt sätt att säkerställa att Ungern inte implementerar det senaste beslutet från Bryssel, sade Orbán under toppmötet.

– Situationen är sorglig, men Ungern måste försvara sig inte bara mot illegala migranter och människosmugglare, utan också mot Bryssel, och vi kommer att göra det, tillade han.

Orbáns kommentarer kommer efter att EU verkar vara redo att gå vidare med planerna på obligatorisk omplacering av migranter över hela Europa, där medlemsländer som vägrar att ta emot migranter måste betala 20 000 euro per migrant.

Sverige sa ja

Nyligen sa även svenska regeringen och SD ja till planerna, efter att det framkom att man kunde ”köpa sig fri”. Samnytt intervjuade Ludvig Aspling (SD) i frågan.

Att ”köpa sig fri” har dock ifrågasatts eftersom kvoterna från EU kan öka, invandringen till EU ökar och i och med den fria rörligheten så kan invandrare till ett EU land snart förflytta sig till ett annat, exempelvis Sverige, vilket gör att Sverige ändå i slutändan får ta emot invandrarna.

Hyllade ungerska modellen

Viktor Orban, premiärminister i Ungern, hyllade också vad han beskrev som den ungerska modellen, som han menar att EU nu försöker kasta åt sidan trots att den är effektiv för att minska massinvandringen.–

– Den ungerska modellen, som är effektiv, bygger på en mycket enkel idé. Ingen tillåts resa in i Ungern förrän deras asylansökan har bedömts. Du kan bara resa in om den ansökan du har lämnat in har fått ett positivt svar. Fram till dess kan du inte resa in på landets territorium. Detta är den ungerska modellen, detta är vad som fungerar, och jag anser att den bör antas av alla länder i Europeiska unionen, sa Orban.

– Tyvärr är det inte vad som händer. Nu har en förordning antagits i Bryssel som inför obligatoriska kvoter och tvingar medlemsländerna att bygga flyktingläger och ghetton för migranter. Detta är inte bara dåligt för Ungern, mina damer och herrar, utan även för er österrikare, tillade han eftersom mötet hölls i Wien.

EU inget intresse av att stoppa migranterna

Orbán påpekade också att Ungern står inför ett enormt antal migranter vid sin gräns men att EU har föga intresse av att stoppa dessa migrationsströmmar.

– Vi skyddar inte bara Ungern, vi skyddar hela Europa, inklusive Österrike, från illegala invandrare. Förra året skyddade vi hela Europa, längs hela Europas gränser. Totalt stoppades 330 000 olagliga invandrare. Av dessa stoppades 270 000 vid den ungersk-serbiska gränsen, sa han.

Den ungerske ledaren gjorde nyligen liknande anmärkningar om ”migrantghetton” när han talade på Kossuth Radio och sa:

– Så vi har fått höra att Ungern måste tillhandahålla tiotusentals platser för migranter. Detta kommer att bli ett ghetto, ett flyktingläger, ett migrantghetto. Nu kämpar jag mot detta med alla medel som står till mitt förfogande. Och vi har ingen avsikt att genomföra dessa beslut. Vi säger detta öppet.