Samhällsnytt har tagit del av unikt videomaterial från polisen från koranupploppen i Malmö förra året. Videoklippen ger en bild av händelserna utifrån polisernas perspektiv och är filmat från utryckningsfordon, drönare och enskilda polisers kroppskameror. Det finns även ett flertal bilder som kommer från civilpoliser som agerade inifrån folkmassan. Under ett regn av stenar tvingas poliserna i underläge att hålla sin position. ”Hjälp – vi kan snart inte hålla positionen”, hörs en av polismännen skrika i panik.

Det var den 28 augusti förra året som konstnären Dan Park och dansk-svensken Ramsus Paludan, partiledare för Stram Kurs, skulle hålla en islamkritisk demonstration i Malmö. Men trots att Polismyndigheten inledningsvis hade gett grönt ljus hade de plötsligt tvärvänt.

LÄS ÄVEN: Islamkritiska demonstrationer förbjuds i hela Skåne – polisen kan inte hanteramuslimska hotbilden

Partifunktionärer från Paludans islamkritiska parti Stram Kurs valde att ändå resa in i Sverige som planerat den 28 augusti.

Kort efter att partifunktionärer bränt en koran i Rosengård och sedan sparkat så kallad koranfotboll på Stortorget i centrala delarna av staden skulle våldsamma upplopp bryta ut. Nyligen mottog Samhällsnytt exklusivt videomaterial som är filmat av poliserna på plats i Rosengård – något som tidigare aldrig visats i media.

Polisman: ”Vi behöver hjälp! Vi går snart”

I videoklippen skildras hur folkmassorna omringar och försöker få ut poliserna från området genom att attackera utryckningsfordon och gående poliser med gatstenar.

– Hjälp. Vi behöver biträde har med stenarna. Det bara haglar på oss vi går snart. Är Delta 95 (kravallpolis i förstärkta fordon – red. anm) här? Fråga om 95:orna är här, skriker en polisman i bilen.
– Vi måste flytta, fortsätter polismannen upprepa medan stenar haglar.

Folkmassan syns rusa fram till polisbussarna och sparka på dem i flera vågor. Polispatrullerna har förskansat sig i korsningen Amiralsgatan-Scheelegatan för att stoppa den framrusande massan från att ta sig till centrala Malmö. Bilder som ser ut att komma från civilpolisernas kameror inifrån folksamlingen visar hur flera ur den bryter sönder stadens trafikljus och skyltar samt börjar bygga barrikader på infarter till Rosengård.

Blåljusstabotage blev ungdomstjänst

Den 18 december meddelade Malmö tingsrätt domar mot sju personer som hade åtalats för bland annat skadegörelse och våldsamt upplopp. Men trots tydliga indikationer från regeringen att blåljussabotage som numera ska resultera i skärpta straff kom upploppsmakarna undan med milda påföljder som skyddstillsyn och ungdomstjänst.

LÄS ÄVEN: Polishataren friades från blåljussabotage: ”Nu man kan börja igen, mammaknullare”

Gillade du den här artikeln?

Donera då en slant till tidningen. Utan ditt stöd kan vi inte fortsätta att granska etablissemanget.

Du kan swisha 123 083 3350, fylla i formuläret nedan eller klicka här för övriga alternativ.