L-ledaren Jan Björklund har fått hård kritik från borgerliga väljare efter att han beordrade sin riksdagsgrupp att trycka på nej-knappen i statsministeromröstningen om Ulf Kristersson. Nu rapporterar källor inifrån Alliansen att Björklund siktar på att ta ännu ett steg vänsterut och hellre bildar regering med Socialdemokraterna än med de övriga Allianspartierna.

Inom Liberalerna uppges det råda delade meningar om huruvida detta är rätt och riktigt. Vissa menar att det är bättre att bilda koalition med Socialdemokraterna eftersom SD kan få inflytande över alternativet som är en M+KD-regering. Andra är mer oroade över att Alliansen ska splittras definitivt.

Enligt den vänsterradikala boulevardtabloiden Aftonbladet, som talat med källor inom Allianspartierna, är L-ledaren helt inställd på att lämna Allianssamarbetet, kliva över blockgränsen och ingå i en S-ledd regering. L-ledaren uppges också vara i färd med att övertala Centerpartiet att göra detsamma, något som krävs för att få till stånd en regering med majoritetsstöd i riksdagen.

Om Centern inte vill sitta med i regeringen är enligt Aftonbladets källor Björklunds andrahandsalternativ att C ändå agerar stödparti åt en S+MP+L-regering, så att den kan få igenom sin budget. Om även MP har motsvarande reservationer hoppas Björklund enligt uppgift på en stödlösning även med det partiet.

Tidigare på onsdagen meddelades att Centerledaren Annie Lööf misslyckats med sin sondering om att bilda en regering bestående av Alliansen plus Miljöpartiet. Det innebär att ytterligare ett regeringsalternativt faller bort. Hon har i uttalanden till media antytt att hon kan tänka sig släppa fram en S-ledd regering men att hon hoppas på en Alliansregering med Socialdemokraterna som stödparti.

Björklund saknar i nuläget dock formellt mandat från partiet för att ingå i någon annan regeringskonstellation än en bestående av Allianspartier. För att få ett sådant mandat måste han sammankalla partirådet för ett godkännande. Det är i nuläget oklart om Björklund kan få ett sådant klartecken.

Björklund och Liberalerna vill varken bekräfta eller dementera de nya uppgifterna.