Ryssland har formellt förklarats i ”konkurs” i västvärlden sedan USA blockerat landets möjligheter att betala sina utlandsskulder. Rysslands finansdepartement påpekar att skulden betalats för länge sedan – men att transaktionerna frysts av västvärlden.
– Det här är inte längre vårt problem, säger Kremltalesmannen Dmitrij Peskov.
Senast i söndags skulle Ryssland ha gjort en betalning på motsvarande drygt en miljard kronor för två utställda statspapper – ett i Euro med en löptid fram till 2036 och ett i dollar som löper fram till 2026. Men när måndagen grydde i Asien meddelade innehavare av de ryska statspapprena i Taiwan att de ännu inte fått några pengar.
Väntat besked
Ett stort antal medier i västvärlden proklamerade därför veckans första dag att Ryssland försatts i ”konkurs” och att landet inte haft sådana ekonomiska bekymmer sedan den ryska revolutionen. Allt tack vare det ekonomiska krig som västvärlden riktar mot landet.
Men att innehavare av de ryska statspappren inte skulle få betalt var väntat ända sedan förra månaden. Då beslutade nämligen USA:s finansdepartement att blockera ryska betalningar av utlandsskulderna genom att förbjuda amerikanska banker att hantera transaktionerna.
LÄS MER: Ryssland: ”Ingen kommer lyssna på Sverige”
Fram till dess fanns ett kryphål i sanktionerna som gjorde att de som investerat i ryska statspapper fortfarande kunde få betalt för dem.
Har betalat för länge sedan
Den amerikanska finanstidningen Bloomberg rapporterade redan för tre veckor sedan att Ryssland betalat miljardskulden. Enligt tidningen, som refererade en anonym ”person med insyn i ärendet”, gjordes betalningen via det belgiska finansinstitutet Euroclear. Överföringen uppges ha gjorts den 20 maj i år.
Men den 20 maj var en fredag och från och med nästföljande onsdag trädde USA:s finansdepartements nya hårdare sanktioner i kraft. Den ryska miljarden uppges därmed ha fastnat hos Euroclear och aldrig kommit fram till innehavarna av de ryska statspapprena.
LÄS MER: Ukrainsk nyckelstad erövrad av ryska trupper
Att skulden redan är betald, men att transaktionen på grund av sanktioner blockerats av västvärlden, är något som Ryssland också påpekar.
– Det faktum att Euroclear höll inne dessa pengar, och inte överförde dem till mottagarna, gör att det här inte längre är vårt problem, säger Kremltalesmannen Dmitrij Peskov i en kommentar enligt ryska RT.
Tjänar allt mer pengar på olja
För även om det i västvärlden ofta framställs som att Ryssland tvingats till ruinens brant av sanktionerna, så är det få som på allvar tror att landet saknar vare sig förmåga eller vilja att betala sina skulder.
Brittiska nyhetsbyrån Reuters påpekar exempelvis att Ryssland tack vare olje- och gasintäkter har råd att betala. Faktum är att Ryssland, på grund av sanktionerna mot landet, uppges tjäna mer pengar nu än innan kriget. Anledningen är att sanktionerna drivit upp världspriset på såväl olja som gas.
LÄS MER: Fortsatt rysk gasexport till EU
Situtionen är så pass besvärande att de så kallade G7-länderna, det vill säga Frankrike, Italien, Japan, Kanada, Storbritannien, Tyskland, USA samt EU, träffades under tisdagen för att komma överens om ett pristak för rysk olja, skriver Politico. Syftet är att begränsa Rysslands oljeintäkter.
De flesta G7-länder har antingen redan förbjudit rysk olja och gas eller är på väg att förbjuda sådan import, men tanken är att pristaket med hot om följdsanktioner ska påtvingas länder som fortsätter att köpa olja från Ryssland. De länder som inte gör som G7-länderna dikterar kan komma att även de bli angripna i det ekonomiska världskriget.
Kommentarer förhandsgranskas inte av Samnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet. Klicka här för att läsa våra kommentarsregler.