Det är ”väldigt farligt” att flera länder infört förbud mot export av coronavaccin. Det säger Sveriges vaccinsamordnare Richard Bergström till statstelevisionens ”Agenda”.
– Om alla ser om sitt eget hus kortsiktigt, så faller det ihop ganska snabbt, säger han.

Flera länder har senaste tiden infört restriktioner för läkemedelstillverkare och distributörer mot att exportera vaccin mot covid-19. Detta uppges ligga till grunden för minskningen av vaccinleveranserna som aviserats förra veckan. Bland annat anklagas Storbritannien och USA av EU för att ha stoppat export av inhemskt producerade vaccin. Trots bristen på vaccin har EU exporterat 34 miljoner doser – inte minst via programmet Covax som främst gått till att vaccinera regeringsmedlemmar i u–länder, vilket Samnytt uppmärksammat tidigare.

LÄS MER: Efter fiaskot i Sverige: Regeringen finansierar vaccineringen i Elfenbenskusten

Bristen på coronavaccin har gjort att EU börjat diskutera ett förbud mot export av inhemskt producerat coronavaccin för att säkerställa tillgången. Inte minst görs detta mot bakgrund av att länder som Storbritannien och USA hunnit vaccinera betydligt större andel av sina befolkningar än EU-länderna gjort. Sverige är ett av de länder som halkat efter i vaccineringen och nu ligger under EU-snittet och efter de andra nordiska länderna.

Bild: Our world in data

”Väldigt farligt”

Men att länder på detta sätt agerar mot läkemedelsbolagen och stoppar export av coronavaccin är något som kritiseras av Sveriges vaccinsamordnare Richard Bergström. Det riskerar leda till handelskrig, hävdar han.

– Det är väldigt farligt att börja med den här typen av restriktioner, säger Bergström i Agenda.

– Jag tycker det är fel att Storbritannien inte tillåter export. Jag tycker det är fel att USA sitter på 30 miljoner doser AstraZeneca-vaccin. Jag tycker det är fel att de inte delar med sig.

Vaccinsamordnaren hoppas att exportförbuden ska ”luckras upp” genom att ”moralisk press” sätts på de länder som infört dem.

– Om alla ser om sitt eget hus kortsiktigt, så faller det ihop ganska snabbt, säger Richard Bergström.

Läkemedelslobbyist

Richard Bergström tillträdde posten som regeringens vaccinsamordnare i juni förra året och har förhandlat fram avtal med läkemedelsbolagen å svenska statens vägnar.

I nästan sex års tid, fram till december 2016, var han generaldirektör för EFPIA (European Federation of Pharmaceutical Industries and Associations). EFPI är officiellt listad i EU:s databas som en lobbyorganisation och motsätter sig de exportförbud mot coronavaccin som nu diskuteras på EU-nivå – det vill säga intar samma ståndpunkt i frågan som Sveriges nationella vaccinsamordnare.

Mellan 2002 och 2011 var Bergström även generaldirektör för läkemedelsbolagens branschorganisation i Sverige, Lif.