I torsdags stängdes fyra elever av från Örnaskolan i halländska Hylte med hänvisning till arbetsmiljölagen. I spåren av nya våldsamheter patrullerar nu ordningsvakter än en gång skolan.

I slutet av förra året anmälde Huvudskyddsombudet från Lärarnas riksförbund i Hylte Örnaskolans dåliga arbetsförhållanden till Arbetsmiljöverket. Detta, enligt uppgift, efter att lärare utsatts för våld från elever. Nu stängs fyra elever av för att säkerställa arbetsmiljön för lärare och elever samt för att säkra tryggheten och återställa studieron.

De fyra eleverna är avstängda på obestämd tid. När eller om de kommer tillåtas tillbaka ska avgöras av Arbetsmiljöverket i samråd med Hylte kommun. Om frånvaron blir långvarig uppger kommunen att skolan kommer att säkerställa att eleverna får sin utbildning på annat sätt.

Tidigare har Rektor Per Henriksson velat avsäga sig arbetsmiljöansvaret på skolan med hänvisning till att ”situationen kräver ett samlat grepp och andra insatser än vad han som rektor ensam förfogar över”, skriver Hylte kommun på sin webbsida.

– Jag kan nu konstatera att frågan fått den uppmärksamhet och aktörsberedskap den behöver från förvaltningsledning och kommunledning. Jag ser nu fram emot gemensamma konkreta och konstruktiva insatser för att lösa problemen på kort och lång sikt, skrev rektorn i ett meddelande till SVT Nyheter Halland efter krismötet.

Skadegörelse, inbrott och anlagda bränder

Under 2019 skrev Hallandsposten alarmerande om att: ”Skadegörelse, inbrott, anlagda bränder och konflikter mellan elever är vardag på Örnaskolan”. I april 2019 kallade skolan in en ordningsvakt efter flera månaders oroligheter.

– Det här är en åtgärd som vi inte önskade oss, sa Per Henriksson,.

Månaden efter attackerades skolans vakt av ett större ”ungdomsgäng” efter att denne upptäckt en krossad ruta på skolan. Enligt polisen kastade gänget glasflaskor mot vakten som tvingades lämna platsen och kontakta polisen.

Ingen av vandalerna och våldsverkarna greps. Polisen upprättade en anmälan om försök till våld mot tjänsteman samt skadegörelse.

Övervakningskameror

I juni placerades 31 övervakningskameror ut i skolan för att bevaka eleverna.

– Om eleverna finns på film får de stå till svars för vad de gjort, sa rektorn Per Henriksson till Hallandsposten .

Under 2019 fick också Räddningstjänsten rycka ut efter larm om bränder på skolan både ute och innomhus.

– Vi har varit där och tagit upp en anmälan om försök till mordbrand. Man misstänker att någon har försökt tända på på något sätt, säger Jenny Widén, polisens presstalesperson, till Hallandsposten.

De nu avstängda eleverna har bland annat hotat elever och lärare, skriver SVT. Efter att de fyra eleverna avstängts meddelar kommunen att undervisningen i fredags kunde genomföras som vanligt igen.