Den 39-årige och tydligt vänsterprofilerade och SD-fientlige artisten Andreas Kleerup döms till böter och skadestånd efter att att ha riktat grova hot mot sin före detta flickvän. Via sms skickade han bland annat en bild föreställande en maskerad och pistolbeväpnad Hells Angels-medlem.

I andra meddelanden riktade Kleerup hotelser om att ”han ska ta i på riktigt och inte sluta” om inte ex-flickvännen ändrar sig samt indirekta antydningar formulerade som att ”det är jobbigt att inte kännas sig trygg”. I telefon ska han också ha förklarat för exet att hon ”undertecknat sin dödsdom”.

Göteborgs tingsrätt anser att Kleerup orsakat ”allvarlig fruktan” hos den tidigare flickvännen men nöjer sig med att döma honom till dagsböter och ett skadestånd på 5000 kronor.

Till media (som väljer att inte uppge artistens namn) säger Kleerup att han inte ångrar sina handlingar och menar i stället att ex-flickvännen felaktigt ska ha uppfattat det han gjort som hot, vilket han säger sig vara ledsen för.

Bilden med den beväpnade HA-medlemmen berättar den hotade kvinnan att hon blev särskilt oroad över då Kleerup enligt henne ska ha vissa kopplingar till en underavdelning till den kriminellt belastade MC-organisationen. Oron förstärktes ytterligare av ex-flickvännens vetskap om att Kleerup har en historik av tungt drogmissbruk.

Även kvinnans nuvarande sambo uppger att han blivit hotad av Kleerup. Vänsterartisten ska vid det tillfället ha varit ”påtänd” av narkotika och hotat med att skicka en torped på sambon.

Kleerup har ett tidigare kriminellt CV som innefattar bland annat narkotikabrott och skadegörelse. Samtidigt har han utåt profilerat sig som värnare om goda och humanistiska värderingar med tydlig slagsida åt vänster. Han har predikat ”nolltolerans mot Sverigedemokraterna” som i motsats till honom själv beskrivits som ett parti med en misogyn kvinnosyn.