När ett tv-team från satirprogrammet Heute-Show var på plats vid 1 maj-demonstrationen i den tyska huvudstaden Berlin på fredagen gick vänsterextremister till attack. Vissa i teamet skadades så pass allvarligt att man fick uppsöka sjukhus.

Tv-teamet befann sig i stadsdelen Kreuzberg för att filma de hundratals personer som trotsade utegångsförbudet och demonstrerade på 1 maj. Aktivisterna skanderade slagord mot polisen och kastade rökbomber då de försökte skingra massorna.

Trots att det råder maskeringsförbud i demonstrationer i Tyskland såg myndigheterna mellan fingrarna med hänvisning till pandemin.

Dödligt uppsåt

Efter att teamet filmat det material man ville ha och var på väg tillbaka till sina bilar, attackerade 15-25 stycken vänsterextremister beväpnade med pålar. Fem i tv-teamet skadades varav fyra så pass illa att de fördes till sjukhus.

Enligt ett uttalande från tv-kanalen ZDF använde gärningsmännen även batonger – så kallade blackjacks – och teamets ljudassistent sparkades så hårt i ansiktet att man misstänker ett dödligt uppsåt.

Sex gripna

Polis grep sex personer, fyra män och två kvinnor, i åldrarna 24-31. Samtliga släpptes dock samma kväll.

Landets inrikesminister Horst Seehofer fördömde överfallet och efterlyste bättre skydd för journalister samt uppgav att det handlar om samhällets grundläggande värderingar.

Stora demonstrationer genomfördes även i Leipzig, Hamburg och Braunschweig liksom i andra delar av Berlin.

Även i Hamburg skadades en journalist av en flaska som kastats mot honom.