Under Ung Vänsters kongress, i januari i år, fattades beslut om att organisationen ska verka för att frambringa ett kommunistiskt styre i Sverige.

I ungdomsförbundets principprogram, som fastställdes vid kongressen, framgår att: ”Ung Vänster analyserar verkligheten och utformar sin politik med hjälp av marxistiska och feministiska teorier. Vårt mål är ett klasslöst samhälle, fritt från förtryck – ett kommunistiskt samhälle”.

Liknande, men kanske inte lika tydliga, formuleringar har varit inskrivna i förbundets principprogram åtminstone sedan 2008, uppger SVT.

LÄS ÄVEN: Facebook censurerar kritik av Vietnams kommunistiska regering

”Vår kommunism är bättre än deras kommunism”

Ung Vänsters ordförande Ava Rudberg hävdar att den kommunism som allmänheten associerar med ordet inte stämmer överens med Ung Vänsters tolkning. ”Olika ord har betytt olika saker i olika tider”, säger hon i statstelevisionens inslag och slätar med ett leende över alla miljontals människor som avrättats, svultit till döds, deporterats, fängslats och levt under totalitärt förtryck i kommunismens namn.

– Ingen som är aktiv i Ung Vänster levde under den tiden, och det är ingenting som vi heller backar eller kämpar för. Vi vill ha ett samhälle som är fritt från förtryck, säger hon.

Rudberg är 21 år gammal och har varit medlem i Ung Vänster sedan 2015. I och med att hon, under kongressen i januari, valdes till förbundsordförande sattes hon på Expressens lista över landets ”30 mäktigaste under 30”.

LÄS ÄVEN: Förespråkade demokrati – döms till åtta års fängelse av Vietnams kommunistregim

Skapar problem för Vänsterpartiet

Det framgår inte om Rudberg någonsin besökt ett kommunistiskt styrt land och upplevt den frihet hon menar att dagens kommunism står för. Historiskt finns det inget land som infört kommunism utan att det lett till förföljelse, förtryck och diktatur.

Vänsterpartiets ordförande, Nooshi Dadgostar, sa så sent som i november förra året att Vänsterpartiet lagt kommunismen ”bakom sig” redan när hon var fyra år gammal. Hon sa även att kommunism är ”dåligt” och något som partiet tar ”helt avstånd från”.

Vad Dadgostar anser om ungdomsförbundets starka ställningstagande för en totalitär ideologi som moderpartiet uppger sig helt ta avstånd från är ännu inte klargjort. Hon har i skrivande stund inte lämnat några kommentarer till media i ämnet.

LÄS ÄVEN: Systembolaget säljer Che Guevara-öl – ser inga problem med den kommunistiske massmördaren