Hemtjänstpersonal i en kommun norr om Stockholm har tvingats till kreativa lösningar för att kunna vårda coronasmittade patienter i bristen på skyddsutrustning. Bland annat har man använt soppåsar som skyddsdräkt och toalettpapper som munskydd.

Samhällsnytt har flera gånger uppmärksammat hur regioner runt om i Sverige har sänkt kraven på skyddsutrustning i vården. Detta som en följd av en skriande brist på sådan utrustning och att några beredskapslager inte finns.

LÄS ÄVEN: Regionrådet Irene Svenonius (M) om brist på skyddsutrustning: ”Ingen såg det komma”

I ett inlägg på Facebook vittnar Nadia Mottaghi, vd och verksamhetsansvarig i vårdföretaget Anooni som hanterar omkring 600 personer med trygghetslarm i Upplands Väsby kommun, om att de trots planering inför coronasmittans framfart och genom att bland annat ha beställt skyddsutrustning i god tid ändå står tomhänta.

Man fick aldrig någon skyddsutrustning eftersom beställningarna blev restnoterade.

Soppåsar som skyddsdräkt

Personalen har därför tvingats hantera coronasmittan genom att skapa sin egen skyddsutrustning. Det framgår att vårdföretaget saknar munskydd, långärmade förkläden, mössor och ytdesinfektion.

De använder nu toalettpapper som munskydd med hjälp av gummisnoddar runt huvudet, skoskydd som mössa och soppåsar får göra tjänst som skyddsdräkt.

“Vikta toalettpapper sattes framför näsan och hölls fast med gummiband runt huvudet => MUNSKYDD”

LÄS ÄVEN: Anställda på äldreboende: ”Nya brukare flyttas in i samma rum där andra just har dött av corona”

authorimage