Vinterns skenande elpriser kommer tillbaka i höst och kan dessutom bli ännu värre denna gång. Det spår två av de stora elbolagen.

Enligt Lena Berglund på Eon:s pressjour kommer de hastiga prisförändringarna bestå. Exakt hur stora menar hon beror på väder, vind och Rysslands gasexporter till Europa.

– Vi såg de extrema priserna ganska tidigt i höstas, långt innan det blev en Ukrainakris, säger hon till statstelevisionen.

Samtidigt konstaterar hon att tack vare att det blåser i norra Europa ligger priserna i södra Sverige på en lägre nivå just nu än tidigare i månaden.

– Det kommer se ungefär likadant ut skulle jag säga, eller kanske högre. Jag tror inte vi kommer se lägre elpriser i vinter än vad vi såg förra vintern, säger Lena Berglund.

LÄS ÄVEN: Statsministern om elpriserna: Ni borde haft bundna elavtal

Även Lasse Ejeklint, klimatcoach på Vattenfall, anser att mycket tyder på dyr el även den här vintern.

– Jämför man kvartal två med samma period förra året så har priset varit ungefär tre-fyra gånger högre på kontinenten. I Sverige har vi en prisskillnad beroende på överföringskapacitet, i syd följer man priserna på kontinenten mer än vad man gör i norr, säger han.

Ejeklint pekar ut den ryska gasen som det stora frågetecknet framöver.

Inga mer fasta elpriser

Redan i slutet av förra året rapporterade Samnytt om att elbolagen börjar skrota de fast elprisavtalen.

Ett av de elbolag som slutade erbjuda fasta priser var kommunala Mölndal Energi med 80 000-100 000 kunder. Där uppgav vd Christian Schwartz att man inte visste hur länge stoppet kommer att pågå och att man i just då inte såg någon ljusning i sikte.

LÄS ÄVEN: Elbolag slutar erbjuda fasta elpriser