Efter fredagens debatt om korankravallerna under påskhelgen gjorde sig justitie- och inrikesminister Morgan Johansson tillgänglig för frågor från de journalister som församlats utanför plenisalen. Han talade med medelålders manliga reportrar från de stora mediedrakarna, men de unga kvinnliga utsända från SD:s kanal Riks avvisades bryskt. Han får nu kritik för det som många uppfattar både antidemokratiska och misogyna tilltaget.

Johansson hade under debatten påtagligt svårt att värja sig från kritiken från framför allt Sverigedemokraterna men även Moderaterna och Kristdemokraterna, något som Samnytt tidigare rapporterat om idag.

Oppositionen menar att ett tungt ansvar vilar på regeringen för de skandalscener som utspelade sig i ett stort antal städer under påskhelgen med hundratals skadade poliser och ett 20-tal vandaliserade, uppeldade eller stulna polisfordon när muslimer och gängkriminella tog till gatorna i protest mot den svenska yttrande-, åsikts- och mötesfriheten.

LÄS ÄVEN: Regeringen uppmanas avgå efter fiaskot med korankravallerna

Kritiseras för bryskt bemötande mot kvinnliga journalister

En pressad Morgan Johansson kände sig till sist nödgad att gå till personangrepp och nedsättande epitet på sina meningsmotståndare när sakargumenten tröt. Av allt att döma var ministern på ett uruselt humör när han efter att ha förlorat flera replikskiften stegade ut ur plenisalen. Detta lät han gå ut över de två unga kvinnliga journalister som SD-organet Riks skickat ut för att få en intervju.

Johansson svarade på frågor från de regeringsvänligt vänsterliberala mediejättarnas medelålders manliga journalister. Men när de unga SD-tjejerna stack fram sin mikrofon avvisades de bryskt. Inte ens en kort kommentar ville ministern lämna och vände i stället demonstrativt Riks-journalisterna ryggen och stegade snabbt därifrån.

Medan Morgan Johansson med raska steg avlägsnade sig fick han en fråga efter sig om han kanske blivit skrämd av de unga SD-tjejernas närvaro och därför fick så brått att fly. Det förnekade han dock med ett kort ”Nääe”.

I sociala medier kritiseras justitie- och inrikesministern för att inte respektera alla journalisters lika värde. Som statsråd i ”Sveriges första feministiska regering” ifrågasätts också hur det rimmar med att svara på frågor från medelålders män men misogynt behandla unga kvinnliga journalister illa.