Högsta chefen för Världshälsoorganisationen, Tedros Adhanom Ghebreyesus, har en bakgrund som revolutionär kommunist i den terrorstämplade etiopiska milisen Tigreanska folkets befrielsefront (TPLF). Han uppmärksammades för några år sedan i samband med ett försök att få Zimbabwes kommunistiska diktator Robert Mugabe utnämnd till WHO:s världsambassadör.

Världshälsoorganisationen (WHO) har den senaste tiden varit i strålkastarljuset i och med den globala coronapandemin. Dess generaldirektör, Tedros Adhanom Ghebreyesus, har uppmärksammats för kontroversiella hyllningar av hur den kommunistiska diktaturregimen i Kina hanterat virusutbrottet som allmänt anses ha sitt ursprung i Wuhan.

WHO-chefens lovord kontrasterar mot den kritik som från de flesta andra håll har riktats mot Kina för brister i hanteringen och mörkläggning av information om utbrottet. En förklaring som nu framförs till Ghebreyesus Kinavänliga hållning är dennes bakgrund som revolutionär kommunist i hemlandet Etiopien.

Ghebreyesus valdes också till posten som Världshälsoorganisationens generaldirektör med stöd från den totalitära kinesiska regimen.

Den våldsbejakande vänsterorganisation som Ghebreyesus tidigare var aktiv i stämplades redan på 90-talet som en terrororganisation av bland annat USA.

LÄS ÄVEN: WHO utsåg ökänd kommunistdiktator till ambassadör – omprövar beslutet efter massiv kritik

Det väckte stor uppmärksamhet när WHO-chefen 2017 utnämnde Zimbabwes ökända kommunistdiktatur Robert Mugabe till en hög post inom Världshälsoorganisationen. Efter omfattande kritik fick utnämningen dras tillbaka.