➤ Den 26 oktober tog sig en 22-årig man genom att krossa ett fönster obehörigt in på Örebro slott. Väl inne riktade han ett mordhot mot två av de byggarbetare som befann sig i fastigheten. I dagarna väcktes åtal mot mannen.

Åtalet gäller olaga hot, olaga intrång och skadegörelse (Örebro tingsrätt B 5177-17). 22-åringen har suttit häktad sedan han greps, då risk för att avvika har ansetts föreligga eftersom mannen är asylinvandrare från Irak och saknar svenskt medborgarskap. Han har i polisförhör gjort vissa medgivanden.

Mannen ska enligt åtalet ha uppträtt hotfullt och aggressivt och uttryckt en avsikt att döda de två byggarbetarna, dels verbalt och dels genom att med gester visa att han avsåg att skära halsen av dem. Arbetarna fann för gott att låsa in sig i ett rum för att undkomma gärningsmannen. Han kunde senare samma dag gripas av polisen.

22-åringen hade några dagar innan händelsen ådragit sig polisens uppmärksamhet. För vad framgår inte. Den incidenten ledde inte till någon brottsanmälan.

Domstolen anser att det finns skäl att låta mannen genomgå en rättsmedicinsk undersökning. Beslut om att sådan ska ske togs i samband med häktningsförhandlingen. Det framgår inte av de handlingar Samhällsnytt tagit del av huruvida åklagaren yrkat på utvisning.