➤ Metro-krönikören och MMA-profilen Reza ”Mad Dog” Madadi skriver i sin senaste krönika om hur en uppenbart vuxen man uppgett sig vara 16 år och anmält sig till en ungdomsgrupp i kampsporten MMA där han på mattan sopade banan med de övriga i gruppen. När Madadi ifrågasatte mannens ålder och plats i gruppen ”utbröt ett himla liv”.

Madadi berättar att han omedelbart fick direktiv av alla på plats att inte ifrågasätta mannens uppgivna ålder. Detta därför att mannen då skulle känna sig kränkt. Madadi antyddes av allt att döma underblåsa de ”främlingsfientliga” krafter som ifrågasätter de så kallade ”ensamkommande flyktingbarnens” uppgivna åldrar. Madadi skriver att det störde honom mycket att bli kallad något som han inte står för.

Madadi berättar vidare i krönikan att han några dagar senare fick ett samtal från en bekant som låtit ”16-åringen” bo hos honom. I förtroende och mot löfte att inte föra saken vidare berättade bekantingen att han i samband med städning och tvättning hittat ”16-åringens” legitimation från hemlandet. Av den framgick att ”16-åringen” i själva verket var 33 år. Madadi försvarar att han nu bryter sitt tystnadslöfte med att mannen ifråga inte längre bor kvar i Sverige.

Detta utspelade sig enligt Madadi ”för ett tag sedan”. Dock ska historien fått ett efterspel i närtid. Inte bara tycks den 33-årige mannen utgett sig för att vara minderårig när han tog sig in i Sverige. Han förefaller också ha haft radikala våldsbejakande värderingar. Madadi berättar att han nyligen fick sig tillsänt två bilder på mannen. På den ena av dessa, som är upplagd på Facebook, poserar mannen, sannolikt som militant islamist, med ett automatvapen av typen kalasjnikov.

Madadi avslutar sin krönika med att resonera kring hur det här problemet ska hanteras i samhället. Den här mannen är inte ensam om att invandra till Sverige och ljuga om sin ålder. Hur göra men exempelvis i skolan när motsvarande situation inträffar där, får vuxna män vara kvar i klassrummet därför att frågan är för känslig att prata om, därför att så få vågar ifrågasätta ens den mest uppenbart felaktigt uppgivna åldersuppgift?

”Där våra barn och ungdomar hänger, studerar, byter om eller duschar – ska de verkligen dela sin tid med vuxna karlar?”

Madadi är född i Iran. Han har sedan han kom till Sverige nått stora framgångar i kampsporten MMA. För några år sedan dömdes han till 14 månaders fängelse för inblandning i ett väpnat rån mot en exklusiv väskbutik i Stockholm. Efter avtjänat straff togs han till nåder av kampsportsorganisationen UFC och rekryterades som krönikör av den vänsterliberala tidningen Metro.