En 52-årig man i Västmanland har dömts hets mot folkgrupp efter att han kommenterade ett videoklipp där en migrant misshandlar en kvinna med flera lavetter i ansiktet.

Det var år 2018 som statligt avlönade Tomas Åberg och hans projekt Näthatsgranskaren polisanmälde en 52-årig man hemmahörande i Sala för hets mot folkgrupp. I anmälan skriver de att 52-åringen misstänks ha uttryckt missaktning över en folkgrupp baserat på dennes hudfärg, härkomst eller trosbekännelse.

LÄS ÄVEN: Aktivister i rättsväsendet drev på HMF-anmälan mot partiledare

Bakgrunden till polisanmälan är ett videoklipp från år 2017 som finns publicerat på Facebookkontot ’GODSE – Bhoske’ med texten: Europa – Jihadister attackererar kvinnor offentligt”.

Videoklippet har samma år delats vidare av 52-åringen i Facebookgruppen ’Det räcker nu!! jag vill ha omval, NU!!’ där han även kommenterar videoklippet med följande text:

”Det är hur muslimer behandlar damer! Snart hos dig i område! This how muslims treat women! Soon available in your neighborhood!”

Vidare har 52-åringen kommenterat att ”vi måste sluta och trama och böja oss för dessa rent ut sagt äckliga parasiter”.

52-åringen ventilerade frustration

I polisförhör erkänner 52-åringen att han skrivit kommentarerna och uttrycker sig vara ”irriterad på invandringsproblematiken”. Vidare försvarar 52-åringen med att han hade en dålig dag när han skrev kommentarerna. Detta eftersom han tidigare varit ute på stan med sin autistiska dotter och ett gäng migranter kommit upp bakom dem och visslat på flickan.

Sammanställer åsikter

En närmare titt på polisens förundersökningsprotokoll visar även att kommentarer under inlägget från andra gruppmedlemmar finns sammanställda inför polisen.

Tingsrätten: 

Den 5 februari meddelade Västmanlands tingsrätt att 52-åringen döms för hets mot folkgrupp – ringa brott till dagsböter 70 om 50 kronor.

I tingsrättens motivering går det bland annat att läsa följande:

Ostridigt och klarlagt är att XX i ett meddelande på Facebook skrev den tidigare citerade kommentaren samt att kommentaren sedan spreds. Kommentaren avsåg ett inlägg som handlade om muslimer.

Naturligtvis måste XX ha haft muslimer i åtanke när han skrev kommentaren och alla som läste kommentaren måste också ha uppfattat den på det sättet att den handlade om muslimer. Muslimer är en folkgrupp i den mening som avses i 16 kap 8 § brottsbalken och kommentaren var till sitt innehåll sådan att den var nedsättande för muslimers anseende. Kommentaren uttryckte missaktning med anspelning på muslimers nationella eller etniska ursprung eller trosbekännelse.

Genom att skriva kommentaren gick XX helt klart utöver vad yttrandefriheten gav honom rätt till XX måste också själv ha insett vad kommentaren innebar.

Hela domen kan laddas ned och läsas på följande länk: Västmanlands TR B 3870-19 Dom 2020-02-05

Näthatsgranskaren ska hota pensionärer med polisen

Tidigare i veckan avslöjade Samhällsnytt att Tomas Åbergs skattefinansierade projekt ’Näthatsgranskaren’ har kammat hem nya uppdrag. I mars kommer han att ge sig ut på en turné i skånska kommuner där han ska skrämma pensionärer från att våga uttrycka kritiska åsikter mot invandring. Notan för Åbergs turné landar på kommunerna.


Näthatsgranskaren Tomas Åberg. Foto: Faksimil Facebook

LÄS ÄVEN: Näthatsgranskaren på skattefinansierad skräckturné – ska hota pensionärerna med polisen