En äldre kvinna i Dalarna hade upplevt smärtsam huvudvärk under flera månader och kontaktade därför vården. Men läkaren nonchalerade kvinnans oro och skickade istället hem henne med rådet att ta en eller två värktabletter. Två dagar senare dog kvinnan av ett pulsåderbråck i hjärnan. Nu försvarar verksamhetschefen läkarens hantering som en ”korrekt bedömning” eftersom man inte kan skickas till akut undersökning utan vissa symptom.

Det var förra året som den 76-åriga kvinnans sommarvistelse i fritidshuset i Jämtland hade präglats av smärtorna. Kvinnan beslöt sig för att kontakta 1177. Hon fick rådet att besöka Rättviks vårdcentral för en undersökning.

LÄS ÄVEN: Läkare bedömde bruten nacke som nackspärr – skickades hem med värktabletter

Skulle medicinera sig själv

Men trots att kvinnan påtalade att de har åderbråck i familjen och visade läkaren att smärtan kom från pulsåderbråcket – skulle det ändå inte väcka något särskilt intresse. Läkaren föreslog istället att kvinnan skulle åka hem igen och medicinera sig själv med värktabletter.

– Men läkaren tog pulsen bakom örat och sa att det inte var det, utan att hon kunde åka hem och ta en eller två Alvedon, säger 76-åringens syster till Expressen.

Två dagar senare hade läkaren och patienten telefonkontakt där hon återigen berättade om besväret med huvudet. Mitt under samtalet skriker kvinnan att det smärtar i hennes huvud och sedan tystnar det i telefonluren.

Kvinnans skickades med ambulans till akuten där man konstaterade att ett pulsåderbråck i hjärnan brustit. Hennes liv gick inte att rädda.

Verksamhetschef i försvar: ”Korrekt bedömning”

Kvinnans anhöriga har anmält händelsen till Inspektionen för vård och omsorg (IVO). Christina Hedman är verksamhetschef hos Rättsviks vårdcentral och hon tycker att det som inträffat är ”jättetragiskt” men slår fast att läkarens bedömning var korrekt.

När Hedman får frågan om läkaren inte borde ha kontrollerat kvinnan noggrannare eftersom hon påtalat att det fanns åderbråck i familjen svarar hon att man inte bara kan skicka patienter på akut undersökning.

– Man skickas inte på akut undersökning om man inte har vissa symtom. Och även om man åker på röntgen är det inte säkert att man ser förtunningar och sådant. Utan när det väl brister så brister det, säger Hedman.

Roger Larsson är chefsläkare i Region Dalarna och kommenterar händelsen som en ”allvarlig felbedömning” och inväntar nu IVO:s utredning.

LÄS ÄVEN: Eva plågades till döds av corona – behandlades endast med Alvedon och ”öppet fönster”