Gärningsmannen som attackerade deltagare i ett islamkritiskt torgmöte i tyska Mannheim nyligen hade levt illegalt i landet i nästan tio år innan de brutala överfallen. Det framkommer några dagar efter att polisen som knivhöggs har avlidit av skadorna.

Det var förra fredagen som 25-årige afghanen började knivhugga alla som kom i hans väg. Bland de attackerade fanns Michael Stürzenberger, tidigare partiledare för Die Freiheit – Bürgerrechtspartei für mehr Freiheit und Demokratie. Medan Stürzenberger klarade sig gick det desto värre för den knivhuggna 29-årige polisen som sedermera avled av sina skador.

LÄS ÄVEN: Polis död efter afghans knivdåd mot islamkritiskt torgmöte

Den 25-årige afghanen som sköts och greps i samband med överfallet har häktats. Han ska ha bott i Tyskland sedan 2013, är gift och har två barn.

Enligt nya uppgifter bodde Sulaiman Ataee i landet illegalt i nästan ett decennium. Han till Tyskland i mars 2013 som ”ensamkommande flyktingbarn” och ansökte om asyl. Hans ansökan avslogs redan 2014 men stannade kvar i landet illegalt där han levde på bidrag.

Trots nio år av illegalt boende i landet fick han tillfälligt uppehållstillstånd 2023 efter att ha fått barn med en tysk medborgare. Paret gifte sig 2019. Under senare år ska han också ha låtit skägget växa ut och utvecklat en identitet kring radikal islam.

På en Youtube-kanal Ataee drev, som sedermera raderats, hade han en talibanflagga i sin profilbild och laddade upp filmer av terrorpredikanten Ahmad Zahr Aslamiyar.

Vill utvisa fler

Efter polismordet öppnar förbundskansler Olaf Scholz för att utvisa dömda grovt kriminella till Afghanistan och Syrien.

– Låt mig tala klarspråk: jag blir arg när någon som har sökt skydd här i vårt land begår grova brott, sa Scholz i förbundsdagen.

– Sådana brottslingar ska kunna utvisas, även om de kommer från Syrien eller Afghanistan.

Sedan talibanerna återtog makten i Afghanistan 2021 har utvisningar till landet stoppats, men enligt inrikesminister Nancy Faeser kan det ändras.

Imam på begravningen

Enligt uppgifter ska man ha låtit en imam närvara på den mördade polisens begravning:

LÄS ÄVEN: Invandrares brottsstatistik väcker debatt – vill stoppa inflödet