Ahmad Akileh, som i mars 2010 dödade 78-åriga Inger Wickman på en parkeringsplats i Landskrona, är på väg att bli svensk medborgare. I höstas fick han nytt personnummer och han berättar för Samnytt att han en längre tid försökt bli svensk.
– Jag tänker inte berätta så mycket på telefon, säger han.
Det är 29 mars 2010 som Sven och Inger Wickman besöker Hemköp i Landskrona. Pensionärsparet där båda är i 70-årsåldern har varit gifta i 49 år – ett år ifrån att fira guldbröllop.
När de svänger in med bilen på parkeringen står en röd Mazda och blockerar vägen. Sven tutar på den röda bilen, som så småningom flyttar på sig.
Aggressiv arab
I den röda Mazdan sitter Ahmad Akileh. Han är en 24-årig påstått statslös palestinier från Libanon som bott i Sverige sedan 2001, då han invandrade tillsammans med sin mamma. Han har dock inte fått uppehållstillstånd förrän drygt tre år tidigare.
Akileh uppskattar inte att det svenska paret tutat på honom. När de kliver ur bilen skriker han åt Sven att han hade kunnat komma in på parkeringen ändå.
Situationen mellan dem hettar till när Ahmad först kallar Sven för ”gubbjävel” och Sven svarar med ”snorunge”. Den 24-årige araben flyger ur sin bil och slår Sven i ansiktet, som faller omkull på marken.
När Sven reser sig upp igen, går Ahmad till förnyad attack. I det läget kommer Svens fru Inger till undsättning och försöker hejda utlänningens raseri.
”Det var inte liv i henne”
Ahmad Akileh vänder sig mot Inger och måttar enligt vittnen en ”rallarsving” mot henne. Slaget träffar henne i ansiktet så pass hårt att hon medvetslös faller till marken.
– Hon rörde inte en fena, berättar Sven Wickman i förhör.
– Armarna på henne var rakt ner utefter sidan. Man såg i fallet att hon var knockad redan då. Det var inte liv i henne.
Inger slår bakhuvudet i asfalten. Hon drabbas av hjärnskador och blödningar under den hårda hjärnhinnan, skador som hon senare avlider av.
Ahmad Akileh hoppar in i bilen och flyr från platsen.
Grov misshandel
Det tar några dagar innan polisen lyckas gripa Ahmad Akileh. Rättegången hålls i maj, bara veckor efter dådet.
Åklagaren anser att Ahmad Akileh visat ”särskild hänsynslöshet och råhet” när han gett sig på två äldre pensionärer med så pass grovt våld.
Han åtalas dock inte för vare sig mord eller dråp, utan för misshandel, grov misshandel och vållande till annans död. Tingsrätten dömer till en förhållandevis mild påföljd: Ett år och tio månaders fängelse, vilket senare skärps till två års fängelse av hovrätten.
Såväl dödsmisshandeln som domen väcker starka reaktioner.
”Rättrogen muslim”
Enligt en rättspsykiatrisk utredning som görs av Ahmad Akileh är han en ”rättrogen muslim” som aldrig druckit alkohol eller brukat droger.
Han säger sig ”vara snäll och fridsam” men berättar också att han ibland kan ”fatta humör och bli mycket arg”. Han påstår att det var pensionärsparet Inger och Sven som slog honom, och att han bara slagit tillbaka. Påståenden det saknas stöd för.
Utredningen konstaterar att han lider av en ”personlighetsstörning”, men han bedöms inte lida av någon psykos. Att han slagit ihjäl en 78-årig pensionär uppges göra honom ”nedstämd och förtvivlad”, heter det vidare.
”Främlingshat”
2010 är året då Sverigedemokraterna kommer in i riksdagen, och dödsmisshandeln färgar inledningen av valrörelsen. Ahmad Akileh berättar i förhör och under rättegången om hur han utsatts för ”främlingshat”.
Frågan delar även svenskarna i två läger: De som tycker dödsmisshandeln är förfärlig och ett resultat av vilka invandrare Sverige tagit emot, och de som tycker att sådana resonemang är högerextrema och rasistiska. De så kallat etablerade medierna skriver om hur Akilehs familj utsätts för hot och hat efter dödsmisshandeln.
I juni kommer nästa chockbesked: Hovrätten beslutar att Ahmad Akileh ska släppas på fri fot i väntan på att avtjäna fängelsestraffet.
– Det här fallet blixtbelyser hur illa det står till med det svenska rättsväsendet idag. Sverige måste snarast möjligt få en ny lagstiftning och en ny praxis som respekterar brottsoffren, värnar de laglydiga medborgarna och står i samklang med den allmänna rättsuppfattningen, säger SD:s partiledare Jimmie Åkesson i en kommentar till beskedet.
Kunde inte utvisas – fick stanna
En genomgång av Ahmad Akilehs migrationsärende visar att han får avslag på sin ansökan om uppehållstillstånd redan i november 2002. Beslutet överklagas dock, men avvisningsbeslutet vinner laga kraft i oktober året därpå.
Därefter lämnas två anmälningar om så kallat verkställighetshinder in, vilka båda avvisas, innan permanent uppehållstillstånd till slut beviljas i december 2006. Anledningen är att myndigheterna inte lyckats utvisa honom.
I februari 2015 skickar Ahmad Akileh in sin första ansökan om svenskt medborgarskap, vilken avslås mindre än tre månader senare. En ny ansökan skickas in i februari 2020, vilken både avslagits av Migrationsverket och av migrationsdomstolen.
Kan bli svensk medborgare
Men nu har Migrationsöverdomstolen i Stockholm beviljat Ahmad Akileh prövningstillstånd för att pröva frågan om medborgarskap. Beslutet, som först uppmärksammades av krönikören Sofie Löwenmark, fattades i mars i år.
Något som komplicerar frågan är att Akileh sedan oktober förra året har nytt personnummer med ett nytt födelsedatum.
– Det händer, men det är inte vanligt, säger en handläggare på Skatteverket till Samnytt apropå att en person får nytt personnummer.
Anledningen till det nya personnumret är att Akileh inkommit med ett libanesiskt pass som visar att han inte är född det datum han tidigare uppgett, och att han heller inte är statslös, vilket tidigare påståtts.
”Tänker inte berätta så mycket”
Samnytt har pratat med Ahmad Akileh på telefon. Han är mycket fåordig, men förklarar att han försökt bli svensk medborgare en längre tid.
Den idag 37-årige palestiniern, som har tre barn i Sverige och förra sommaren gifte om sig med en sju år yngre kvinna som inte är folkbokförd i Sverige, vill däremot inte kommentera händelserna på parkeringsplatsen för drygt tretton år sedan.
Han vill heller inte berätta om sin tid i fängelset. Han vet inte vad Samnytt är för tidning.
– Jag vet inte vem jag pratar med, så jag tänker inte berätta så mycket på telefon, säger Ahmad Akileh.
Kommentarer förhandsgranskas inte av Samnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet. Klicka här för att läsa våra kommentarsregler.