Till följd av coronaepidemin börjar sjukvården i Stockholm kollapsa under trycket. Enligt uppgifter från ambulanspersonal som Expressen publicerar tvingas ambulanser köra runt ”i timmar” med kritiska patienter tills de hittar en akutmottagning som kan ta emot dem.

Den regionala särskilda sjukvårdsledningen uppges arbeta febrilt för att dirigera om ambulanser till de sjukhus där det fortfarande finns kapacitet. Förra helgen dirigerades alla högprioriterade ambulanser till Karolinska eftersom kapaciteten var uttömd på andra sjukhus. Detta blev dock inte lyckat. Emil Skoglund, ambulanssjuksköterska och skyddsombud i Stockholm City, beskriver situationen i en intervju för Expressen:

– Sjuksköterskekollegor bland akutpersonalen i Huddinge stod och grät. Det var ambulanser överallt, vi fick inte ens plats i ambulanshallen. Vi är förberedda på det här, och någonstans måste vi ju lita på att beslutsfattarna har en helhetsbild över vårdkapaciteten på sjukhusen. Jag känner att de gör vad de kan.

Nyligen infördes ett liknande ambulansstopp på Södertälje sjukhus. Ambulanser från Södertälje ska istället åka hela vägen till Karolinska i Huddinge med sina patienter. Det är emellertid ”oklart” hur länge detta kommer att pågå.

Situationen beskrivs som allt annat än tillfredsställande ur patientsäkerhetssynpunkt. Enligt Skoglund leder plötsliga omdirigeringar till att ambulanser tvingas köra kritiskt sjuka patienter i timmar mellan olika sjukhus – utan att de släpps in någonstans.

Han berättar bland annat om en patient som kördes med blåljus och sirener i 2,5 timmar innan man lyckades hitta en plats åt honom:

– Det var en patient som enligt våra riktlinjer var larmmässig, alltså att vi kört personen med blåljus och sirener och att den personen skulle tas om hand med en gång. Men i stället blev de bortmotade, och sedan fick de valsa runt mellan olika sjukhus. Till slut blev de insläppta, och det tog två och en halv timme.

Experter och bedömare befarar samtidigt att coronaepidemin befinner sig endast i sin begynnelse i Stockholm och att det är långt kvar tills antalet sjuka når peaken.