Som finansminister var Anders Borg statsminister Fredrik Reinfeldts högra hand under de år som den moderatledda Alliansregeringen styrde den svenska skutan. Att man gjorde upp med Miljöpartiet om Sveriges och västvärldens dittills mest liberala migrationspolitik är något som Borg i motsats till Reinfeldt idag med facit i hand vill distansera sig från.

“Jag såg problemet lite för sent”, ursäktar sig den forne finansministern i en intervju med mediesajten Kvartal. Han erkänner att han på tiden då det begav sig var “naiv”, samtidigt som han slår fast att det främsta krav man måste ställa på en politiker är att inte vara detta.

Att Borg ändå inte såg det komma ursäktar han med att “de flesta politiker i Sverige var naiva i den här frågan“. Det han syftar på är föreställningen om att massinvandring skulle bli ett framgångsrecept för Sverige.

Förblindad av liberal ideologi

Borg ursäktar sig också med att han på den tiden “tittade lite för mycket på USA och Kanada” och inte förmådde ta av sig sina “liberala ideologiska” glasögon. Det hävdar han sig ha gjort idag, i motsats till forne vapendragaren Fredrik Reinfeldt som han fortfarande understundom diskuterar invandringspolitik med.

Ge bort Samnytt PLUS i julklapp! 🎄🎅

Överraska någon med en prenumeration på Samnytt Plus. Den perfekta julklappen för den som värdesätter ocensurerad journalistik.
Ge bort en prenumeration

– Fredrik och jag har olika syn i denna fråga, konstaterar Anders Borg i Kvartals Fredagsintervju.

“Mer än vad den svenska modellen pallar”

Idag ser han den ultraliberala migrationspolitik han var med att genomföra som “ett misstag” och “för mycket för vad den svenska modellen pallar“.

– Att ha en massmigration till Sverige fungerar inte med vår samhällsmodell, säger han sig sent om sider ha kommit fram till.

Det har samtidigt hävdats att själva planen från regeringen Reinfeldt med att maximera den utomvästliga invandringen var att överbelasta den svenska modellen med offentligfinansierade välfärdssystem i syfte att bana väg för något helt annat och mer marknadsliberalt än den svenska modellen.

Avbön på pränt i ny bok

Borgs migrationspolitiska avbön finns även på pränt i hans nyutkomna bok “Vart är vi på väg? Svensk ekonomi nu och framåt”. I ett kapitel redogör han för hur han tycker att politikerna skött migrationen och integrationen, och de – inklusive han själv – får ingen guldstjärna i kanten.

Det finns inget framgångsexempel i Europa, tvärtom är misslyckandena snarlika”, slår han fast, syftande på försöken att i stor skala integrera migranter från Nordafrika och Mellanöstern i väst. Konkret beskriver han problem med bidragsförsörjning, hederskultur, terrordåd, kriminalitet, muslimsk fundamentalism, homofobi med mera.

De senaste 20 årens höga invandring har medfört att Sverige förändrats“, skriver Borg i sin bok att han nu har upptäckt. När andra för dessa 20 år sedan varnade för just detta, lyssnade Borg inte.

Får skämmas inför utländska affärsbekanta

Idag skäms han lite för att vara svensk och sin egen del i skulden för att Sverige ser ut som det gör idag, med ett kraftigt försämrat rykte i omvärlden. Han berättar att han så gott som alltid får frågor från utländska investerare om “vad som hänt med Sverige” i kombination med oro för den egna säkerheten när de besöker Sverige.

Borg erkänner idag också att de liberala påståendena i hans ideologiska läger om att massinvandring skulle vara lösningen på problemet med en åldrande befolkning var struntprat. ”Ur perspektivet offentliga finanser är migration en belastning, inte en lösning på en åldrande befolkning som ibland anförs”, heter det nu.

Räknar upp en rad invandringsproblem

Även det påstådda “kompetensregnet” medger Borg varit en lögn. Även de som på papperet har en hög utbildning kan, enligt initierade personer som Borg varit i kontakt med, inte mäta sig med västerlänningar med samma titel. Han tar läkare från Mellanöstern som exempel, som i bästa fall har en kompetens i nivå med en svensk sjuksköterska.

Borg nämner också normer kring att vilja arbeta skiljer sig markant mellan västerlänningar och migranter från länder som Syrien, Irak, Iran och Somalia. Värst är det bland kvinnor där det överhuvudtaget inte finns någon tradition av att arbeta.

Vidare nämner Borg i sin bok den höga överrepresentationen i brottslighet, och exemplifierar med att över hälften av dömda till långa fängelsestraff i Sverige är utrikes födda och att åtta av tio gängkriminella har utländsk bakgrund. Med invandringen har Sverige också fått tidigare okända typer av brott, konstaterar Borg – allt från hedersvåld via skol- och bilbränder, attacker på blåljuspersonal till stök på bibliotek och i skolor.

“Jag förstod inte vidden av problemen”

Sammanhållningen i Sverige har påverkats negativt, menar Anders Borg i ett eko från Sverigedemokraterna och skriver: ”Konflikterna kommer förmodligen att öka framåt.” Sammanfattningsvis erkänner Borg i sin bok att han inte begrep vad massinvandringen skulle leda till och inte heller lyssnade på de som visste bättre: ”Tyvärr tillhörde inte jag de politiker och experter som i tid förstod vidden av problemen”, skriver han

Idag säger sig Anders Borg förespråka en restriktiv migrationspolitik och menar att en sådan måste föras “under en lång tid framöver”. Kvartal skriver att man i samband med intervju med Anders Borg varit i kontakt med forna parhästen Fredrik Reinfeldt men att denne avböjt att kommentera.

Lät annorlunda tidigare

För tio år sedan lät det väsentligt annorlunda från Borg. När han och de övriga Alliansministrarna lämnade över makten till de rödgröna 2014 försvarade den avgående finansministern ihärdigt sin statsministerchefs “öppna hjärtan”-politik. Att den skulle vara ett framgångsrecept för Sverige menade han sig ha sett med egna ögon på gatorna under besök i New York och London.

– Ett mångkulturellt samhälle är ett effektivt och starkt samhälle. Det förs nu en jättekonstig debatt i Sverige som om det är ett problem om människor invandrar hit. Jag tycker det är en stor fördel att det har kommit tiotusentals människor från Syrien, Irak, Iran och Somalia. De bidrar till att göra Sverige bättre och till ett mer dynamiskt och spännande samhälle, sa Borg, i en intervju med statsradion.

I ett uppmärksammat tal Borg bjudits in för att hålla av den amerikanska tankesmedjan Peterson Institute, gick han så långt att han menade att krig var något bra eftersom de skapade berikande flyktingströmmar till Sverige.