Inkompetens på regeringskansliet, inte en illvillig konspiration. Det var anledningen till att en omdiskuterad text ändrades på regeringens hemsida, tror Aftonbladets politiske chefredaktör Anders Lindberg. ”Jag har jobbat där”, förklarar han.

I måndags avslöjades att en formulering om att ”platta till kurvan” försvunnit från en text om Sveriges coronastrategi på regeringens hemsida. Att det i efterhand ändras i officiella texter om coronastrategin har lett till att regeringen anklagas för att försöka revidera historien och mörka att man från början medvetet lät coronaviruset spridas i samhället i förhoppning om att nå så kallad flockimmunitet.

Men Anders Lindberg, politisk chefredaktör för oberoende socialdemokratiska Aftonbladet, tror inte att ändringen gjordes för att regeringen försöker dölja något. Istället menar han att det är inkompetens på regeringskansliet som ligger bakom att texten ändrats, nästan tio månader senare.

”Just om Regeringskansliet är nog mest skillnaden att jag har jobbat där och vet att mängden inkompetens är större än mängden konspirationer”, skriver han på Twitter.

Lindbergs utspel om inkompetens kom efter att han gjort ett hånfullt Twitterutfall mot personer som kräver en utredning av varför texter retroaktivt ändras på regeringens hemsida, och att det klarläggs på vems uppdrag de görs. Det twitterinlägget tog han sedermera bort.

Att Lindberg skyller den ändrade coronatexten på inkompetens på regeringskansliet har lett till en del muntra miner.

”Du skriver alltså att regeringskansliets medarbetare är inkompetenta – du vet det för att du själv har jobbat där? Jag vet inte riktigt om du förstår vad du själv skriver just nu”, twittrar exempelvis S-profilen Maria Hind Alias.