Samnytts Mattias Albinsson går i denna krönika igenom anklagelserna om att Sverigedemokraterna driver trollfabriker. Något de inte är ensamma om att göra.

– Detta är faktiskt något av det mest bisarra som jag någonsin har upplevt!

Det går inte att ta miste på SD-ledaren Jimmie Åkessons irritation när han på Youtube kommenterar TV4 och Kalla faktas ”Undercover i trollfabriken”. Ett reportage i två delar som handlar om hur en TV4-anställd infiltrerat partiet och dess Youtubekanal Riks. Och påstås ha avslöjat att SD driver en trollfabrik.

Med bara veckor kvar till EU-valet har reportaget kommit att bli politiskt sprängstoff.

LÄS MER: Åkesson kritiserar Kalla Fakta: ”Gigantisk inhemsk påverkansoperation”

Lista med 23 konton

Under tisdagen publicerar TV4 andra delen av reportaget. Och i samband med det även en lista med 23 konton från Tiktok, Youtube, Instagram och Facebook som påstås vara trollkonton.

Det överlägset största av dem – mer än dubbelt så stort som något av de andra – är Facebooksidan Politiskt inkorrekt med 86 000 följare. Det har åtminstone sedan första halvåret av 2018 varit känt att just den sidan styrs av Sverigedemokraterna. Jag lyckades då själv knyta administrationen av sidan till en SD-tjänsteman, och jag har flera gånger sedan dess offentligt påtalat kopplingen.

Strax innan valet 2018 pekar även Dagens nyheter ut Politiskt inkorrekt såsom knuten till SD:s kommunikationavdelning och inför nästföljande val, 2022, gör vänstertidningen ETC samma sak.

Politiskt inkorrekt är en sida som genom satir och memes opinionsbildar för sverigedemokratiska ståndpunkter. Numera för sidan en tynande tillvaro, och det senaste inlägget på sidan är tre månader gammalt. Trots att det snart är EU-val.

En ensam följare

Andra sociala medier-konton som TV4 anklagar SD för att i lönndom stå bakom är betydligt mindre. Som Youtubekontot ”meanwhileinswe”, som har laddat upp en video och har en enda prenumerant, eller de båda Facebooksidorna Sozzefasoner och SDregeringen med 17 respektive 10 följare.

Av någon anledning har TV4 valt att stämpla två Tiktok-konton, vilka frontas av de båda sverigedemokratiska riksdagsledamöterna Tobias Andersson och Ludvig Aspling, som just trollkonton. Trots att de är tydligt SD-märkta.

Två andra konton som det kanske inte heller är någon överrasking att just SD står bakom är ”Jimmiemoments” och ”Sverjedemokraterna”. Även de på Tiktok.

Faksimil

Åtminstone några av de konton TV4 radar upp har det gemensamt att det inte tydligt framgår vem eller vilka som står bakom dem. Vilket borde vara ett minimikriterium för att stämplas som just trollkonto.

Ingen ny debatt

Debatten om den här typen av konton i sociala medier är knappast ny. Den har pågått i minst tio års tid. Kvällen den 4 maj 2014, med en halvtimme kvar till partiledardebatten inför EU-valet det året, twittrar Socialdemokraterna ut kritik mot dåvarande statsminister Fredrik Reinfeldt från sitt officiella Twitterkonto.

Samtidigt, exakt samma minut, twittras exakt samma inlägg ut från ett drygt 20-tal andra konton. Ett agerande som tyder på automatiserad spridning av ett politiskt budskap via ett stort antal konton. Något som kritiskt påpekades då, men Socialdemokraterna slapp medial skärskådning.

Faksimil

Och många minns kanske S-toppen Anders Ygemans motion till Socialdemokraternas kongress 2017, där han med hjälp av anonyma Facebook-konton ville ”förvandla de socialdemokratiska partimedlemmarna till en armé av köksbordskämpar i humanitetens tjänst”.

”För att göra en köksbordskämpe av en, kanske äldre partimedlem, krävs lite grundläggande utbildning i hur sociala medier fungerar. Kanske ska man lära sig hur man kan skaffa sig en anonym facebook-profil”, föreslogs det.

Faksimil

Motionen vare sig antogs eller avslogs, utan partistyrelsen skrev istället ett så kallat utlåtande. ”För att få gehör för våra idéer och kunna förändra samhället måste vi hela tiden utveckla våra kampanjmetoder”, hette det.

Det såg vi de följande åren. I januari 2018 avslöjas en första socialdemokratisk trollfabrik som drivs från partihögkvarteret på Sveavägen 68 i Stockholm.

LÄS ÄVEN: Misstänkt trollfabrik hos Socialdemokraterna avslöjad

Just Socialdemokraterna har därefter vid upprepade tillfällen blivit påkomna med att hålla sig med liknande trollfabriker som dem SD nu anklagas för att driva. Intresset från, vad ska vi kalla dem? medier med vänsterslagsida har för det mesta varit tämligen svalt.

LÄS MER: En trollfabrik med starka band till #jagärhär och rödgröna riksdagspolitiker

LÄS MER: S-trollfabrik avslöjas smutskasta politiska motståndare

LÄS MER: SSU-ordförande knyts till rasistisk trollfabrik – kallar SD-profil ”zigenare”

Whataboutism?

Det kan framstå som whataboutism att påpeka att Socialdemokraterna driver trollfabriker när det är Sverigedemokraterna som nu står i skottgluggen. I den mån man anser att detta rör sig om ett nytt avslöjande.

Men den första fråga man måste ställa sig är huruvida det är omoraliskt eller fel av ett politiskt parti eller dess företrädare att ha anonyma konton på internet och i sociala medier, där satir, memes eller andra politiska budskap sprids? Sannolikt får man väldigt olika svar på den frågan beroende på vem man frågar.

Socialdemokraterna sticker möjligen ut genom att vara det parti som hårdast fördömer och anklagar andra för att hålla på med trollfabriker, samtidigt som man gång på gång avslöjats med att själva ägna sig åt sådant. Ett parti som tydligt inte lever som det lär.

Det TV4 gör är att tillämpa normativ etik i sin journalistik. Man har på förhand bestämt att det är fel med anonyma konton, möjligen inspirerade av ovan nämnda parti, och så tillämpas den måttstocken på en utpekad motståndare.

Klassiskt för svensk journalistik. Jag är personligen ingen stark anhängare av det politiskt färgade arbetssättet.

Felaktiga utpekanden

Än mer anmärkningsvärt med TV4:s hit piece är att de även pekar ut ett flertal, såväl anonyma som icke-anonyma, konton som de inte lyckats knyta till SD. Genom att klistra in dem i ett Excel-ark ska tittarna förmås att tro att de där kontona också ingår i en SD-ledd konspiration.

Jag har varit i kontakt och pratat med flera av de utpekade, men den ende som var beredd att ställa upp och bli intervjuad var 67-årige Lars Westerberg i Timrå. Han blev bevisligen felaktigt utpekad som en del av SD:s trollfabrik.

LÄS MER: Norrlänningen Lars, 67, pekades felaktigt ut som ”SD-troll” av TV4 – ”Hur fan kan de peka ut mig”

Flera andra, som alltså inte velat bli intervjuade, vittnar om samma sak. Varför togs dessa konton med i reportaget? Var det för att TV4 behövde mer material till sitt reportage, och att det ansågs okej att peka ut dessa konton eftersom de kritiserar ”invandring, socialdemokrater och public service”?

Jag har sökt såväl TV4:s nyhetschef Fredrick Malmberg som reportern Emil Hellerud. Förra veckan bad de mig höra av mig efter tisdagens avsnitt, men varje gång jag försökt ringa idag har de klickat bort samtalet.

De vill inte svara på frågor. Det förstår jag. De ljög och blev påkomna med det.

Som kuriosa kan nämnas att när Samnytt gick ut med sitt avslöjande översvämmades vi av påhopp från anonyma konton. Om jag stoppar in dessa i ett Excel-blad, bevisar det då att alla dessa ingår i en TV4-driven trollfabrik?

Tål att tänkas på.

En vänsterliberal påverkansoperation?

Nåväl. Åter till Jimmie Åkesson. Han säger i videon på Youtube att Sverigedemokraterna utsatts för en ”gigantisk inhemsk påverkansoperation från det samlade vänsterliberala etablissemanget”.

Så kan man kanske se på saken. Den bild TV4 sprider av ”trollfabriken” är långt ifrån rättvisande eller sann. Delar av den är bevisligen medvetet falsk.

Samtidigt kvartstår det faktum att SD under många års tid hållit sig med och fortfarande driver sociala medier-konton där man inte är öppna med att det är partiets kommunikationsavdelning som står bakom. Att det är anställda SD-tjänstemän som skriver inläggen. Något som uppenbarligen väldigt många tycker är moraliskt tveksamt.

Och när det ställts frågor om dessa konton, har partiet ljugit och påstått att de inte har något med dem att göra. Ännu mer moraliskt tveksamt.

Och just det kan Åkesson faktiskt göra något åt: Skriv en liten disclaimer någonstans på de sociala medier-kontona det handlar om att det är SD som är upphovsman, och om någon ställer frågor: Ljug inte om att det är någon annan än partiet som står bakom.

Sociala medier-konton som TV4 hävdar att SD står bakom, samt antal följare:

TikTok:
mememumriken – 7750
markusallard – ~ 21 300
alexanderbardposting – 2018
magdalenaanderssonharfel – 2532
sdwaifu – 1631
ludvigaspling – 2702
sdtobbe – ~ 16 500
sverjedemokraterna – ~ 37 900
jimmiemoments – ~ 11 700
sdregeringen – 14 följare
meanwhilesweden – avslutat konto?
tiktokpundaren – 430
veckansutvisning – 59

YouTube:
FilosofiFabriken – 7280 prenumeranter
jimmiemoments – 6900 prenumeranter
meanwhileinswe – 1 prenumerant/1 video

Instagram:
sozzefasoner – 5718
sdregeringen – 4613
vkkfb – 6740

Facebook:
Politiskt inkorrekt – ~ 86 000
Sozzefasoner – 17 följare
SDregeringen – 10 följare
Vita Kränkta Kvinnor – ~ 37 000